Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. novembra 2020, 20:04
Čas čítania 1:09
Viktor Kniš

Dušanovi Kováčikovi chodí plat, aj keď je vo väzbe a už nie je špeciálnym prokurátorom. Ročne zarobil aj 100-tisíc eur

NEWS DUŠAN KOVÁČIK
Uložiť Uložené

Aj keď sa Kováčik oficiálne vzdal funkcie špeciálneho prokurátora ako obvinený z viacerých trestných činov, napriek tomu naďalej poberá prokurátorský plat.

Aj keď sa Dušan Kováčik vzdal funkcie špeciálneho prokurátora, stále zostáva radovým prokurátorom a s prerušeným výkonom funkcie tak naďalej dostáva tretinu platu, informuje denník SME. Síce už nejde o takú astronomickú sumu, na akú bol zvyknutý ako špeciálny prokurátor, ide prinajmenšom o kurióznu situáciu, keďže je obvinený z viacerých trestných činov. 

Dušan Kováčik je už niekoľko týždňov väzobne stíhaný aj v súvislosti s možnou úzkou spoluprácou s údajnou zločineckou skupinou oligarchu z nitry N. Bödöra a bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Bol zvyknutý na šesť cifier

Kým bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár zarobil minulý rok s odmenami, paušálnymi náhradami a príplatkami spolu 95-tisíc eur, ešte viac zarobil Dušan Kováčik – takmer 105-tisíc eur. Obaja dostali v ostatných dvoch rokoch ročne odmeny vo výške 8500 eur, ale aj 13. a 14. plat.

Odporúčané
200-tisíc eur v keši, správy z Kočnerovej Threemy a ústretovosť Ficovi. Kto je špeciálny prokurátor Dušan „62 : 0“ Kováčik? 200-tisíc eur v keši, správy z Kočnerovej Threemy a ústretovosť Ficovi. Kto je špeciálny prokurátor Dušan „62 : 0“ Kováčik? 22. októbra 2020, 12:25

111 prípadov zametených pod koberec

Dušana Kováčika volali aj pán „62:0“ kvôli počtu prípadov, ktoré prešetroval, ale nepodal v nich obžalobu.  Pri prehliadke jeho kancelárie sa však našli ďalšie spisy k trestným veciam, ktoré siahajú do rokov 2004 alebo 2005. 

„Už neplatí to, čo bolo predtým, že 61:0 alebo 63:1. Teraz sme sa dozvedeli, že tých zatajených spisov je 111,” povedal podpredseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Alojz Baránik a dodal, že odhalené prípady si medzi sebou rozdelia poctiví prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry.

Dušanovi Kováčikovi chodí do väzby plat, keď už nie je špeciálnym prokurátorom. Ročne zarobil aj 100-tisíc eur
Zdroj: TASR

Čaká nás nová voľba

Nového špeciálneho prokurátora budú voliť najskôr v januári, ešte pravdepodobnejší je však februárový termín. Očakávaným kandidátom je advokát Daniel Lipšic, ktorý v minulosti nevylúčil, že sa bude o post zaujímať.

Kandidatúru pripustil aj Ján Šanta, v hre sú však aj ďalší kandidáti na generálneho prokurátora, ktorý by mal byť v tom čase zvolený. Je pravdepodobné, že neúspešní uchádzači sa budú zaujímať práve o pozíciu špeciálneho prokurátora. Viacerí odborníci a novinári sa zhodujú, že všetci súčasní kandidáti na GP by svoju funkciu zastávali poctivo a odborne.  

Domov
Zdieľať
Diskusia