Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2020 o 15:15
Čas čítania 3:16
Richard Balog

Vybrali sme 10 najlepších futbalistov za rok 2020. Na vrchole nenájdeš Messiho ani Cristiana Ronalda

Vybrali sme 10 najlepších futbalistov za rok 2020. Na vrchole nenájdeš Messiho ani Cristiana Ronalda
Zdroj: Paolo Aguilar / AP Photo
ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Kalendárny rok 2020 si pre seba uchmatol Robert Lewandowski, ktorý s klubom FC Bayern ovládol domácu ligu, pohár a taktiež Ligu Majstrov.

Futbal je najpopulárnejšia hra sveta a takmer každý víkend priláka na tribúny, respektíve aktuálne k televíznym obrazovkám milióny ľudí. Sledujeme výkony obľúbených mužstiev a obdivujeme hráčov, ktorých genialita nás neprestáva udivovať

V priebehu posledného desaťročia sme si zvykli na to, že všetky futbalové rebríčky pravidelne ovládali výhradne Lionel Messi a Cristiano Ronaldo, avšak tomu je pravdepodobne definitívny koniec. Obaja síce stále patria medzi absolútnu špičku, ale vzostup formy hráčov ako Lewandowski, Neymar alebo Mbappé môže byť pre nich veľkou prekážkou. 

Dôkazom je kalendárny rok 2020, ktorý si pre seba uchmatol práve poľský zakončovateľ. Sleduj výber 10 najlepších futbalistov za posledných 12 mesiacov a v komentároch sa s nami môžeš podeliť aj o svoj názor. 

Výber sme zostavovali na základe výkonov, respektíve štatistík jednotlivých hráčov na klubovej a reprezentačnej úrovni.  

Odporúčané
KVÍZ: Dokážeš priradiť dizajnéra k módnemu domu, pre ktorý aktuálne pracuje?    KVÍZ: Dokážeš priradiť dizajnéra k módnemu domu, pre ktorý aktuálne pracuje? 13. novembra 2020 o 15:16

10. Karim Benzema (Real Madrid CF)

TOP 10 futbalistov roku 2020
Zdroj: Bernat Armangue / AP Photo

Čoskoro už 33-ročný útočník prevzal po odchode Cristiana Ronalda do Juventusu streleckú zodpovednosť a počas posledného súťažného ročníka stihol nastrieľať 27 gólov a k tomu pridal taktiež 11 asistencií. Spoločne so Sergiom Ramosom patril medzi hlavných hráčov zisku domáceho majstrovského titulu a v tomto trende úspešne pokračuje aj v aktuálnej sezóne 2020/2021. Karim Benzema je mnohými zatracovaný hráč, ktorý podľa nás patrí medzi najlepších hrotových hráčov poslednej dekády, a to nie sme práve fanúšikmi Realu Madrid CF.

9. Sadio Mané (Liverpool FC)  

TOP 10 futbalistov roku 2020
Zdroj: Jason Cairnduff / AP Photo

Liverpool FC v sezóne 2019/2020 po dlhých desaťročiach konečne ovládol anglickú Premier League a nemalú zásluhu na tomto triumfe mal práve 28-ročný Senegalčan. K vytúženému titulu  mu pomohol „The Reds“ 18 presenými zásahmi a 9 asistenciami v 35 zápasoch. Svojou dynamickou hrou a rýchlym pohybom s loptou v útočnom priestore robí problémy každej obrane, pričom za všetko hovorí aj ocenenie PFA Fans' Player of the Year za toto obdobie. 

8. Joshua Kimmich (FC Bayern

TOP 10 futbalistov roku 2020
Zdroj: Andreas Gebert / AP Photo

Bayern Mníchov vyhral v sezóne 2019/2020 všetko, čo mohol vyhrať a Kimmich bol jedným z dôvodov, prečo sa to podarilo. Okrem jeho obľúbenej pozície obranného záložníka skvelo zaskakoval na stopérovi a ako bonus pridal 7 gólov a 17 asistencií. V Lige Majstrov navyše ovládol štatistiku v počte vytvorených šancí. V podobnom duchu zatiaľ Kimmich pokračuje aj v tejto sezóne, vďaka čomu je Bayern FC na čele domácej súťaže. 

7. Virgil van Dijk (Liverpool FC) 

TOP 10 futbalistov roku 2020
Zdroj: Martin Meissner / AP Photo

Najdrahší hráč v histórii „The Reds“ si svoju cenovku počas posledných 12 mesiacov obhájil na jednotku s hviezdičkou a slávnejší klub z Liverpoolu po 30 rokoch priviedol k titulu. Naprieč všetkými súťažami odohral 50 zápasov, v ktorých obdržal len 1 žltú kartu, čo je pri stopérskom poste skvelá vizitka, čo dokonale svedčí o hráčových kvalitách a dokonalej pozičnej hre. Krátko po štarte sezóny 2020/2021 utrpel Virgil vážne zranenie a až čas ukáže, ako veľmi bude svojmu mužstvu chýbať pri obhajobe v Premier League. 

6. Neymar (PSG) 

TOP 10 futbalistov roku 2020
Zdroj: Paolo Aguilar / AP Photo

Brazílsky loptový kúzelník patril od svojho príchodu do Barcelony medzi najlepších hráčov planéty a svoje majstrovstvo naplno predvádza aj v službách PSG. Pre zranenia stihol Neymar v minulom ročníku odohrať len 27 zápasov, nemalou mierou prispel k prieniku francúzskeho majstra až do finále Ligy Majstrov. Na reprezentačnej úrovni predbehol v počte strelených gólov (64) Ronalda a na legendárneho Pelého stráca už len 13 presných zásahov. Aktuálne ho však pribrzdilo menšie zranenie a svoje štatistky tak bude môcť zveľaďovať až neskôr. 

Odporúčané
Rafael Nadal nosí na zápästí počas tohtoročného Roland Garros hodinky za takmer 900 000 eur    Rafael Nadal nosí na zápästí počas tohtoročného Roland Garros hodinky za takmer 900 000 eur 9. októbra 2020 o 20:55

5. Cristiano Ronaldo (Juventus FC) 

TOP 10 futbalistov roku 2020
Zdroj: Massimo Paolone / AP Photo

Vo februári tohto roku síce Cristiano Ronaldo oslávil svoje 35. narodeniny, ale na jeho výkonoch sa to neodzrkadľuje, skôr naopak. Rodák z Funchalu rád strieľa góly a prekonáva klubové či reprezentačné rekordy. S Juventusom opäť ovládol domácu Serie A a nič zatiaľ nenasvedčuje tomu, že sezóna 2020/2021 prinesie zmenu, pričom samotný Ronaldo aj napriek koronavírusu strelil v 4 zápasoch 6 gólov. Ďalšie víťazstvo v ankete Zlatá lopta už zrejme nezíska, ale stále má výnimočné hráčske kvality. 

4. Kylian Mbappé (PSG) 

TOP 10 futbalistov roku 2020
Zdroj: Francois Mori / AP Photo

Stále ešte len 21-ročný rodák z Paríža patrí medzi najväčšie hviezdy francúzskej Ligue 1 a napriek trochu pomalšiemu rozbehu v sezóne 2020/2021 už má na konte 7 gólov a 5 asistencií.  Kylian Mbappé je generačný talent, ktorý v najbližších rokoch bez najmenších pochýb úplne zaslúžene ovládne anketu Zlatá lopta. Uvidíme, či to bude v službách PSG alebo Realu Madrid, ktorý po mladom útočníkovi túži. 

3. Kevin De Bruyne (Manchester City FC) 

TOP 10 futbalistov roku 2020
Zdroj: Jon Super / AP Photo

Jeden z najkreatívnejších hráčov svojej generácie počas sezóny 2019/2020 naplno preukázal schopnosti geniálneho nahrávača. V 35 zápasoch Premier League si pripísal 20 asistencií, čím vyrovnal rekord Thierryho Henryho. Okrem toho stihol streliť aj 13 gólov a ovládol štatistky svojho tímu. Ak má 29-ročný Belgičan svoj deň, tak je nezastaviteľný. 

2. Lionel Messi (FC Barcelona)

Vybrali sme 10 najlepších futbalistov za rok 2020. Na vrchole nenájdeš Messiho ani Cristiana Ronalda
Zdroj: Alvaro Barrientos / AP Photo

Najlepší futbalista v histórii má svetu stále čo ponúknuť, a presviedča nás o tom prakticky každý víkend. V minulej sezóne poznačenej koronavírusom zaznamenal v 33 zápasoch príjemných 25 gólov a 22 asistencií a aj napriek tomu, že FC Barcelona po dlhých rokoch nezískala žiadnu trofej, si zaslúži byť vo výbere najlepších hráčov. Turbulentné letné obdobie, počas ktorého Lionel Messi vážne uvažoval nad zmenou zamestnávateľa je už minulosťou a číslo 10 opätovne úspešne prekonáva jednu obranu za druhou. 

1. Robert Lewandowski (FC Bayern) 

TOP 10 futbalistov roku 2020
Zdroj: Czarek Sokolowski / AP Photo

Meno nášho tohtoročného víťaza nemôže prekvapiť žiadneho fanúšika futbalu, a to z veľmi jednoduchého dôvodu. Robert Lewandowski je s pribúdajúcimi rokmi čoraz komplexnejším hráčom a sezónu 2019/2020 si pre seba uchmatol 55 gólmi v 47 zápasoch naprieč všetkými súťažami. Nebyť koronavírusu, tak by bez akýchkoľvek pochybností získal ocenenie Zlatá lopta, na ktoré bude  určite útočiť aj v najbližších mesiacoch. 

Domov
Zdieľať
Diskusia