Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. októbra 2020, 15:01
Čas čítania 1:14
Martin Mičuda

Dacia má svoj prvý elektromobil. Nový Spirng Electric má byť najlacnejšie elektrické auto v Európe

Dacia má svoj prvý elektromobil. Nový Spirng Electric má byť najlacnejšie elektrické auto v Európe
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://en.media.groupe.renault.com/news/the-all-new-dacia-spring-electric-the-electric-revolution-by-dacia-0be5-989c5.html" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">renault.com</a>
TECH DACIA
Uložiť Uložené

Dacia svoju elektrickú novinku najprv ponúkne vo forme zdieľanej mobility.

Pre automobilku Dacia bude budúci rok veľmi významný. Okrem príchodu nových generácii úspešných modelov Sandero a Logan chystá rumunský výrobca uviesť na trh aj svoj prvý elektromobil. Ide o Spirng Electric, ktorý Dacia predstavila s tým, že po modeloch Logan a Duster ide o 3. revolučný model jej histórie. Cenu síce zatiaľ nepoznáme, má ísť ale o najlacnejší elektrický automobil na európskom trhu.

Automobiloví znalci si všimnú, že v skutočnosti ide o Renault City K-ZE. Auto sa pod týmto menom predáva na čínskom trhu.  Pod decentne prispôsobeným kabátom nového kompaktného crossovera sa tak schováva viac-menej známa technika. Je však mierne prispôsobená elektromobilu pre náročnejšieho európskeho zákazníka. 

Dacia má svoj prvý elektromobil. Nový Spirng Electric má byť najlacnejšie elektrické auto v Európe
Zdroj: en.media.groupe.renault.com

Spring Electric meria na dĺžku len 3,73 m, to však slušne maskuje mohutnejšími nárazníkmi a plastovými blatníkmi po vzore SUV modelov. Svetlá výška 150 milimetrov pritom sľubuje slušnú priechodnosť aj ľahším terénom. Moderný zjav dodáva špecifická maska s 3D efektom či efektná grafika denných LED svetiel. Schránka na nabíjanie je pod logom značky.

Odporúčané
Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová 4. októbra 2020, 18:40

V interiéri vidno, že drahú techniku musela automobilka kompenzovať jednoduchším spracovaním a lacnejšími materiálmi. Palubná doska napriek tomu vyzerá veľmi prakticky a solídne (3,5" palubný počítač, 7" dotykový displej infotainemntu). Interiér pojme 4 dospelé osoby, zatiaľ čo batožinový priestor má objem približne 300 litrov. 

Dacia má svoj prvý elektromobil. Nový Spirng Electric má byť najlacnejšie elektrické auto v Európe
Zdroj: en.media.groupe.renault.com

O pohon sa postará elektromotor s výkonom len 33 kW / 45 koní a krútiacim momentom 125 Nm. Dynamiku zatiaľ Dacia nespomína, vieme len o maximálnej rýchlosti 125 km/h. Zdrojom energie sú akumulátory s kapacitou necelých 27 kWh. Za ideálnych podmienok tak majú zaručiť dojazd približne 225 kilometrov, v meste by mal dojazd predstavovať až 295 km. V oboch prípadoch ide o údaj v zmysle metodiky merania WLTP. 
 

V prípade, že vodič zvolí režim Eco, systém obmedzí výkon na 23 kW / 31 koní a zaručí zvýšenie dojazdu o ďalších 10 %. Maximálna rýchlosť je však vtedy obmedzená na 100 km/h. Spring Electric bude podporovať 30 kW nabíjanie striedavým prúdom – na 80 % sa akumulátory dobijú za necelú hodinu. Pri použití wallboxu s výkonom 7,4 kW trvá plné dobitie takmer 5 hodín, naopak, z klasickej zásuvky si počkáš takmer 14 hodín.

Domov
Zdieľať
Diskusia