Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2020, 9:24
Čas čítania 0:43
Adam Novosad

Na Slovensko sa po 10 rokoch vrátil drahokam medzi vtákmi. Vzácna krakľa u nás opäť našla domov

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Viac ako štyri páry tohto druhu u nás naposledy hniezdili v minulom tisícročí.

Ornitológovia na Slovensku jasajú, horúce letné počasie prinieslo výborné správy. Na naše územie sa prvýkrát po desiatich rokoch vrátila krakľa belasá. Aj keď ti tento názov zrejme veľa nevraví, ochranári zo Slovenskej ornitologickej spoločnosť (SOS)/Birdlife Slovensko krakľu označili za drahokam medzi vtákmi slovenských nížin, informuje SME.

Z východného Slovenska úplne zmizla pred 24 rokmi, viac ako štyri páry na území Slovenska evidovali naposledy v minulom tisícročí.

 

krakľa belasá, dokumentačná fotografia. Foto: Š. Benko

Posted by SOS/BirdLife Slovensko on Friday, August 17, 2018

Najväčším problémom, ktorý ovplyvnil a stále ovplyvňuje možnosti hniezdenia vtáčích drahokamov ako krakľa belasá, je výrazne sa meniaca poľnohospodárska činnosť. Krakľa vyžaduje dostatok potravy aj vhodné miesta na hniezdenie, avšak intenzívna poľnohospodárska aktivita na ploche s obrovskou rozlohou tieto možnosti obmedzuje.

Odporúčané
VIDEO: V Malackách zaútočila na muža agresívna vrana. Musel pred ňou utekať VIDEO: V Malackách zaútočila na muža agresívna vrana. Musel pred ňou utekať 29. júla 2020, 20:12

Ochranári preto v uplynulých dňoch spustili aj petíciu „Za živú krajinu“, ktorej cieľom je dosiahnuť, aby poľnohospodársku aktivitu zredukovali na menšie parcely a nepoužívali sa ani zbytočné chemické postreky proti škodcom, čím dokážeme vytvoriť ideálne podmienky na rozsiahlejšie hniezdenie takýchto vtákov.

Domov
Zdieľať
Diskusia