Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2020, 11:32
Čas čítania 0:39
Daniel Mikolášik

WHO varuje pred masívnym šírením osýpok. Očkovanie detí pre pandémiu prudko kleslo

ZDRAVIE OČKOVANIE WHO
Uložiť Uložené

Všetky odporúčané vakcíny sa aktuálne očkujú menej než 20 % novonarodeným deťom.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Detský fond OSN (Unicef) v novej štúdii varujú pred alarmujúcim poklesom očkovania detí počas pandémie koronavírusu. Príčinou má byť predovšetkým prerušenie dodávok a príjmu imunizačných služieb v dôsledku ochorenia COVID-19.

Pravdepodobnosť, že novonarodenému dieťaťu do 5 rokov naočkujú všetky odporúčané vakcíny je aktuálne menej než 20 %. V rámci štúdie vedci skúmali až 82 krajín. Väčšina z nich v dôsledku koronavírusu prerušila bežné očkovanie. Autori štúdie upozorňujú, že to môže viesť k ďalšiemu šíreniu osýpok.

Odporúčané
Prvé vakcíny proti koronavírusu fungujú, úspech hlásia z USA aj Veľkej Británie. Prvé očkovanie by mohlo byť už v septembri Prvé vakcíny proti koronavírusu fungujú, úspech hlásia z USA aj Veľkej Británie. Prvé očkovanie by mohlo byť už v septembri 15. júla 2020, 17:15

„Svet nedokáže stáť a pozerať sa na to, ako ďalších 6 000 detí denne zomiera na choroby, ako osýpky či záškrt (diftéria), ktorým možno predchádzať očkovaním. Dejiny sa na súčasnú generáciu vodcov nebudú pozerať v pozitívnom svetle, keď v čase globálnej krízy nebude uprednostňovať zdravie detí a matiek,“ uviedla Sacha Deshmukh, výkonná riaditeľka britskej pobočky Unicef.

Na štúdii sa podieľala tiež svetová aliancia pre očkovanie GAVI, ktorá nakupuje vakcíny pre približne 60 % detí na celom svete. Generálny riaditeľ WHO doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus tvrdí, že vakcíny môžu byť dodávané bezpečne aj počas pandémie. Vyzval preto krajiny, aby deťom vakcíny zabezpečili.

Domov
Zdieľať
Diskusia