Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júla 2020, 12:05
Čas čítania 1:26
Tímea Krauszová

Britský youtuber, ktorý navštívil aj Luník IX, sa nakazil koronavírusom. V podstate som zomieral na JIS-ke, hovorí v novom videu

NEWS
Uložiť Uložené

Kedysi sa sťažoval na povinné rúška a myslel si, že koronavírus mladým ľuďom nemôže ublížiť. Potom takmer zomrel na COVID-19.

Britský youtuber Benjamin Rich, ktorý vedie cestovateľský kanál Bald and Bankrupt, sa nakazil koronavírusom. V najnovšom videu upozorňuje ľudí na hrôzostrašný priebeh ochorenia COVID-19, ktoré ho dostalo na nemocničné lôžko. Prvýkrát videl ľudí umierať, bál sa aj o svoj vlastný život.

Rich sa na Slovensku preslávil v roku 2019, keď navštívil Luník IX v Košiciach.

Chorobu chcel prečkať doma, napokon skončil v nemocnici

Rich bol na výlete v Srbsku, kde sa nakazil novým koronavírusom. Rozhodol sa nevyhľadať lekársku pomoc, ale prečkať chorobu v prenajatom apartmáne. „Som mladý, hovoril som si, pomerne mladý, nie som vo veku, v ktorom sa zomiera na koronavírus,“ vysvetľuje 46-ročný youtuber vo videu. O nákaze prvýkrát povedal svojim fanúšikom na Instagrame, o pár dní neskôr zavesil na YouTube takmer 13-minútové video, v ktorom opisuje svoje skúsenosti s vírusom.

Čakal desať dní, počas ktorých sa jeho zdravotný stav neustále zhoršoval. „Na konci som už nedokázal ani prejsť do kúpeľne, nemohol som dýchať. Vtedy ma jeden kamarát vzal do nemocnice.“

Šiel na súkromnú kliniku, odkiaľ ho sanitkou previezli do jednej z COVID-nemocníc v krajine. Skončil na JIS-ke a niekoľko dní sa mu ešte stav zhoršoval. Rich vo videu vysvetľuje, že nemal dostatok kyslíku v krvi. „V podstate som doma zomieral sám, moje orgány zlyhávali, nemohol som pre nedostatok kyslíka ani len jasne premýšľať,“ opisuje svoju skúsenosť. 

Odporúčané
Párty v najväčšom európskom slume. Populárny britský youtuber navštívil košický Luník IX Párty v najväčšom európskom slume. Populárny britský youtuber navštívil košický Luník IX 21. júla 2019, 15:33

Na JIS-ke videl Rich prvýkrát resuscitáciu, prvýkrát videl na vlastné oči niekoho zomrieť a pritom mal obavy aj o vlastný život. Táto skúsenosť ním viditeľne otriasla: vo videu priznáva, že sa nakazil vlastnou nezodpovednosťou a vyzýva nielen mladých ľudí, ale všetkých, aby si dávali pozor. „Videl som, čo koronavírus dokáže, aj s ľuďmi, ktorí sú mladší ako ja,“ hovorí.

„Buďte naozaj opatrní, noste rúško,“ vyzval. Sám pritom priznal, že v minulosti sa mu nepáčilo, ako vláda ľuďom prikazuje nosiť rúška či rukavice alebo dodržiavať rôzne opatrenia. Uznal však, že je to pre naše vlastné dobro.

Rich strávil na Jednotke intenzívnej starostlivosti v Belehrade deväť dní. COVID-19 u neho vyústil do obojstranného zápalu pľúc, prešiel si náročnou liečbou antibiotikami, ktoré časom zabrali a z JIS-ky ho presunuli na ďalšie oddelenie. Prezradil, že ho ešte čakajú mesiace rehabilitácie, kým mu budú pľúca znova fungovať samostatne.

Domov
Zdieľať
Diskusia