Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. júna 2020, 15:53
Čas čítania 5:20
Dominik Vetrák

Rýchlo a zbesilo, Kráčajúca skala či Vitajte v džungli. Toto je 9 najlepších filmov Dwayna Johnsona

FILMY A SERIÁLY DWAYNE „THE ROCK“ JOHNSON
Uložiť Uložené

Ktoré filmy Dwayna Johnsona stojí za to vidieť?

Dwayne Johnson nie je žiadny dramatický herec, ktorého by producenti túžili mať vo svojom oscarovom či dramatickom filme. The Rock je v prvom rade vyleštená hollywoodska hviezda. Hrá v akčných filmoch, blockbusteroch, trhá rukami železné reťaze a naháňa Vina Diesela.

My ho však máme celkom radi a aj keď sem-tam vydá nejaký céčkový akčný film, vždy sa tešíme na jeho Hobbsa v Rýchlo a zbesilo a aj drahé blockbustery, ktoré nás v kine dokážu aj rozosmiať. Nižšie nájdeš zoznam 9 jeho filmov, ktoré stoja za pozretie.

Odporúčané
10 najlepších hollywoodskych komédií 21. storočia 10 najlepších hollywoodskych komédií 21. storočia 7. júna 2020, 15:36

Podarená je aj dvojka G. I. Joe, Mrakodrap, no a fanúšikovia katastrofických filmov si možno užijú trochu nepodarený San Andreas. Na druhej strane sa Rockovi podaril dabing hlasu Maui v skvelom animáku Moana od Disney. 

1. Vitajte v džungli (The Rundown, 2003)

Režisér Peter Berg natočil množstvo skvelých filmov, a to najmä s Markom Wahlbergom. Ešte pred spoluprácami s ním sa postaral o Friday Night Lights, The Kingdom či Hancocka. Jeho druhým filmom však bola akčná komédia Vitajte v džungli. V nej si The Rock zahral klasicky tvrďasa, ktorého poslednou prácou má byť zaručenie bezpečnosti pre problémového Travisa (Sean William Scott), za ktorého ochranu mu platí jeho otec. 

Travis však v džungli narobí problémy a je na Beckovi (Dwayne), aby ho z nich dostal živého. Travis a Beck medzi sebou hláškujú, štýlovo bijú grázlov a užívajú si zákony džungle. Ide o druhý poriadny film Dwayna Johnsona, no už vtedy ukázal, že má všetky predpoklady na to, aby ťahal klasické, akčné hollywoodske filmy.

Svedčí o tom aj cameo Arnolda Schwarzeneggera, ktorý prejde okolo Rocka a povie mu: „Have fun“, a teda zabav sa. Arnie mu v tomto filme predal pochodeň, keďže sa chystal na svoju politickú kariéru.


2. Kráčajúca skala (Walking Tall, 2004)

Rok po Vitajte v džungli sme videli klasickú „Rockovinu“. Dwayne sa vo filme postavil gangstrom v rodnom meste po tom, čo sa vrátil z vojny. Rozhodne sa nehodlá prizerať tomu, ako títo sviniari ničia jeho rodné mestečko a robia si čo chcú. Postaví sa tak za slušných ľudí a s drevenou kládou v ruke začne mlátiť chlapov hlava-nehlava. 

Kráčajúca skala je zábavná jednohubka, ktorá zrejme v ničom nevybočí z priemeru, no vďaka sympatickému ksichtu The Rocka sa na ňu dobre pozerá. Teda, aspoň tak si to pamätám z doby, keď ten film vyšiel. Ťažko povedať, či by som ho vydržal pozerať aj dnes. 

Odporúčané
Najväčšie hollywoodske priateľstvá: The Rock si vraj nevie poriadne vyprať spodnú bielizeň a Matt Damon žil v špine medzi červíkmi Najväčšie hollywoodske priateľstvá: The Rock si vraj nevie poriadne vyprať spodnú bielizeň a Matt Damon žil v špine medzi červíkmi 23. júna 2023, 14:30

Námetom pre hlavnú postavu bol Buford Hayse Pusser (1937-1974). Ten sa pred kariérou šerifa živil wrestlingom. Pusser bol poriadny kus chlapa. Osemkrát ho postrelili, pričom jedna z guliek mu zlomila čeľusť. 8-krát ho bodli nožom a raz porazil partiu šiestich gangstrov. Troch poslal do nemocnice a troch do väzenia. Zomrel v aute po tom, čo zišiel z cesty a narazil do stromu.


3. Dostaňte agenta Smarta (Get Smart, 2008)

V tejto špionážnej komédii hrá The Rock len druhé husle, no napriek tomu si ho v nej naplno užiješ. Vystupuje tam ako špičkový agent tajnej organizácie, ktorej uniknú všetky mená na verejnosť. Do akcie vyšlú neskúseného analytika Smarta (Steve Carell), ktorému chýba prax a skúsenosti agenta, akým je Agent 23 (Dwayne).

Nasleduje spŕška originálneho humoru, akcie a skvelých momentov, o ktoré sa postarali ako Dwayne a Steve, alebo Anne Hathaway. Posledná menovaná utŕžila na natáčaní nepríjemné zranenie na nohe, ktoré si neskôr vyžadovalo aj plastickú operáciu.

4. Pot a krv (Pain & Gain, 2013)

V Pain & Gain podal Dwayn Johnson najlepší herecký výkon svojej kariéry. Ide o raritný film, v ktorom Dwayne skutočne hrá inú postavu, než svalnatého machra. Spoločne s Anthonym Mackiem a Markom Wahlbergom stvárnili trojicu tupých chlapov z posilky, ktorí sa rozhodnú rýchlo zbohatnúť.

Neradi by sme ti prezradili dej tohto filmu. Je naozaj šialený a aj keď humor a štýl snímky nemusí sadnúť každému, my sme sa slušne bavili. Režisér Michael Bay tvrdí, že film natočili podľa skutočného príbehu. Žiadny scenárista by niečo také šialené a uletené údajne nedokázal vymyslieť. 

5. Rýchlo a zbesilo (Fast and Furious)

O Fast Five (Rýchlo a zbesilo 5) sa hovorí ako o zlomovom filme. Séria stagnovala a po štvrtej časti sa už nenašlo veľa ľudí, ktorých by veľmi zaujímalo, čo sa bude diať ďalej. Lenže do príbehu sa zamotal agent Hobbs v podaní Dwayna Johnsona a jeho tempo to poriadne nakoplo. Chémia medzi Dwayneom a Vinom Dieselom bola skvelá, pričom sme sa neskôr dočkali ešte dynamickejšieho dua – Dwayne vs. Jason Statham. 

Odporúčané
RECENZIA: Black Adam RECENZIA: Black Adam 20. októbra 2022, 15:30

Dwayneova postava je veľmi zábavná. Hrá svalnatého tatka, ktorý miluje svoju dcéru a prácu a nezastaví sa pred ničím a nikým. Klasický akčný hrdina láme fyzikálne zákony a zachraňuje svet. Diváci to žerú, keďže podobné, šialené akčné filmy sa v takomto merítku už nenatáčajú. 

V pätke je slávna scéna, keď za sebou hrdinovia autami ťahajú trezory. Scénu natáčali tak, že vo vnútri trezorov boli skutočné autá. Vystupovanie z takto upravených automobilov bolo pre jazdcov tak náročné, že im dovnútra museli namontovať aj záchody, aby ušetrili čas.


6. Centrálna inteligencia (Central Intelligence, 2016)

Dwayne dostal konečne možnosť natočiť komédiu so svojim dobrým priateľom Kevinom Hartom. Na sociálnych sieťach sa neustále doťahujú a zosmiešňujú, no v skutočnosti sú ako rodina. 

Kevin Hart hral účtovníka, ktorý bol na strednej škole športová hviezda, no v súčasnosti vedie obyčajný život. The Rock bol tajným vrahom v službách CIA, ktorý si školu príliš neužil kvôli neustálej šikane. Ich cesty sa po dlhom čase pretínajú na triednom stretnutí, kedy The Rock požiada Kevina, aby mu pomohol zmariť predaj vysokoutajovaného vojenského materiálu.

7. Besnenie (Rampage, 2018)

Rampage je nenápadný, no zábavný sci-fi film. Dwayne sa v ňom stará o inteligentnú gorilu menom George, ktorá sa jedného dňa dostane do kontaktu so špeciálnou chemikáliou. Vďaka nej začne rásť neuveriteľným tempom a jej kamarát a vychovávateľ Davis ho už nedokáže kontrolovať. 

Odporúčané
Na čo zájdeš v októbri do kina? Nebude núdza o halloweensky horor, Dwayna Johnsona ani poriadne drámy Na čo zájdeš v októbri do kina? Nebude núdza o halloweensky horor, Dwayna Johnsona ani poriadne drámy 3. októbra 2022, 19:30

Lenže George nie je jediný živočích, z ktorého sa stalo gigantické monštrum ohrozujúce ľudí. Na záver sa tak dočkáš súboja troch monštier, medzi ktorými pobehuje The Rock s granátometom. Jednoducho film Dwayna Johnsona so všetkým, čo k tomu patrí, vrátane dobrého humoru. Ten mi miestami celkom sadol a sledovanie snímky som si užil.

Ide o akčnú, príjemnú jednohubku na večerné posedenie, čo je vlastne definícia Dwayneovej kariéry. Snímka je založená na slávnej videohre z druhej polovice 80-tych rokov. Vo filme komunikuje Rock s gorilou znakovou rečou. Keď sa Dwayneova postava gorilám predstavuje, použije znak, ktorý sa doslovne dá preložiť ako: Ja, kameň (The Rock). 

8. Rýchlo a zbesilo: Hobbs a Shaw (2019)

Samostatný spin-off s názvom Hobbs and Shaw sme vybrali preto, lebo je od hlavnej série Rýchlo a zbesilo značne odklonený. Okrem Hobbsa a Shawa sa tu nestretneme so žiadnymi postavami z Rýchlo a zbesilo. Síce ide o slabšie filmy než v prípade hlavnej série, no chémia medzi The Rockom a Stathamom to všetko vynahrádza.

Obaja hláškujú, bijú sa s desiatkami svalnatých grázlov a jazdia v superrýchlych autách. Spin-off je ešte šialenejší než hlavná séria, hlavným záporákom je tak trochu čierny Superman v podaní Idrisa Elbu, no užiješ si aj poriadnu dávku scén, ktoré ťa svojou bizarnosťou rozosmejú. Navyše sa môžeš tešiť na očarujúcu Vanessu Kirby v úlohe Shawovej sestry. 

Odporúčané
10 najlepších filmov Dwayna Johnsona 10 najlepších filmov Dwayna Johnsona 4. apríla 2022, 9:30

Dwayne nedávno potvrdil, že začína pracovať na pokračovaní. Snáď v ňom uvidíme Keanu Reevesa či Jasona Momou, o čo sa producenti snažili už pri prvom diele. Podľa The Wall Street Journal majú The Rock, Statham a Diesel vo svojich zmluvách stanovené, že v rámci série Rýchlo a zbesilo nemôžu prehrať žiaden súboj a dokonca si môžu určiť, aké množstvo úderov ich postavy príjmu


9. Jumanji (2017 a 2019)

Obe pokračovania pôvodného Jumanji s Robinom Williamsom sú podarené rodinné komédie s fantasy prvkami. Škoda, že tretí diel je už len slabšou kópiou toho predošlého a neponúka príliš mnoho inovácií. Sony sa rozhodlo značku vyžmýkať, kým im ešte zarába slušné peniaze, a tak sa  priprav aj na ďalší diel. 

Narozdiel od pôvodného Jumanji sa v nových častiach dostávame do sveta videohry. Deti hrajúce hru sa v jej svete zmenia na dospelé herné postavy s niektorými superschopnosťami, ale aj slabinami. Nasleduje množstvo akčných scén, naháňačiek, bitiek a humorných situácií. Ideálny rodinný film na dlhé večery s vysokými produkčnými hodnotami. Jumanji neurazí, ale rozhodne sa nemôže pochváliť čarom pôvodného filmu z roku 1995. 

V jednej zo scén naň aspoň odkazuje nápis „Allan Perish was here“. V inej sa zasa objaví plagát hry Uncharted 4. Hudbu k hre totiž zložil rovnaký skladateľ, ako pre Jumanji: Welcome to the Jungle – Henry Jackman.

Domov
Zdieľať
Diskusia