Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. mája 2020, 15:50
Čas čítania 1:40
Daniel Mikolášik

Aj zvieratá môžu mať koronavírus, tvrdia veterinári. Ide však o iný typ vírusu, ako majú ľudia

ZDRAVIE ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Prenos ochorenia COVID-19 zo zvierat na ľudí zatiaľ nebol dokázaný.

Už niekoľko mesiacov visí vo vzduchu otázka, či zvieratá dokážu na ľudí prenášať koronavírus. Majitelia sa však nemusia báť. Veterinári upozorňujú, že prenos tohto ochorenia zo zvierat na ľudí zatiaľ nebol dokázaný.

Avšak, mačky aj psy síce na ľudí nemôžu prenášať COVID-19, no aj napriek tomu ho môžu mať tiež. Ide však o iný typ vírusu, ako majú ľudia a ten sa nestotožňuje s tým ľudským.


„U mačiek sa prejavuje ako infekčná peritonitída, čo je zápal pobrušnice a psy majú skôr hnačkovité ochorenie, čiže nejde o respiračné problémy ako u ľudí. Prenos na ľudí zatiaľ nie je dokázaný,“ uviedla pre TASR veterinárka Lucia Ščepková.

Odporúčané
Prieskum: Ak by bola dostupná vakcína na koronavírus, zaočkovalo by sa len 40,9 percenta Slovákov Prieskum: Ak by bola dostupná vakcína na koronavírus, zaočkovalo by sa len 40,9 percenta Slovákov 1. mája 2020, 10:25

„Jediná možná cesta prenosu by bola prostredníctvom kontaminovaného povrchu novým koronavírusom. A to napríklad, pokiaľ by človek pozitívny na nový koronavírus preniesol tento vírus na srsť zvieraťa a vy by ste toto zviera pohladkali a následným kontaktom so sliznicami by ste sa vy takouto cestou nakazili,“ tvrdí Ščepková


Pre porovnanie, je to ten istý model, ako keď človek nakupuje v obchode, chytí sa kľučky, nákupného vozíku, na ktorom môže byť vírová častica koronavírusu a takouto nepriamou cestou sa môžete nakaziť.

Domov
Zdieľať
Diskusia