Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2020, 15:48
Čas čítania 1:13
Vl Mi

NAKA vyšetruje podozrivé zmluvy Štátnych hmotných rezerv na zdravotnícke prostriedky. Podozrieva ich šéfa Kajetána Kičuru

NEWS
Uložiť Uložené

Kičuru vyšetruje NAKA.

Konanie predsedu správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetána Kičuru počas koronakrízy vzbudzuje podozrenia. Podľa premiéra Igora Matoviča totiž podpísal predražené zmluvy na ochranné pomôcky. Najpodozrivejšie sú dve zmluvy so spoločnosťou LACORP s. r. o.  za viac ako 22 miliónov eur a za 12 miliónov. Spolu tak štát zaplatil 35 miliónov eur s DPH. SŠHR mohlo prísť zlým hospodárením až o 13 miliónov, píše Denník E.

Odporúčané
Kým otec nakupoval predražené rýchlotesty, syn si kúpil 2 byty v centre Bratislavy bez hypotéky. Kajetán Kičura odchádza s hanbou Kým otec nakupoval predražené rýchlotesty, syn si kúpil 2 byty v centre Bratislavy bez hypotéky. Kajetán Kičura odchádza s hanbou 23. marca 2020, 9:44

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v súvislosti s medializovanými informáciami o nákupoch Správy štátnych hmotných rezerv SR a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave začala "ex offo" trestné konanie. TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.


„Vzhľadom na to, že v súčasnom štádiu sa vykonávajú procesné úkony pre náležité objasnenie skutkového stavu, bližšie informácie o prebiehajúcom konaní nie je možné poskytnúť,“ poznamenal Slivka. Podľa denníka SME Kičura už vypovedá na polícii. 


Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) v nedeľu (22. 3.) po kontrole na SŠHR vyhlásil, že ich šéf Kajetán Kičura nemá dôveru vlády. Na dnešnom rokovaní vlády by mal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) podať návrh na jeho odvolanie. Kičura podľa neho konal nehospodárne, ohrozujúc verejný záujem aj zdravie obyvateľov.

Na snímke predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán Kičura s ukážkou testu na ochorenie COVID-19.
Na snímke predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán Kičura s ukážkou testu na ochorenie COVID-19. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Matovič poukázal na to, že predseda SŠHR SR Kajetán Kičura uzavrel napríklad dve zmluvy dokopy za 35 miliónov eur s firmou, ktorá mala dovtedy ročný obrat maximálne 74.000 eur. Skonštatoval, že sa pýtali na spôsob, akým vybrali firmy, ktoré oslovili, keďže predtým napríklad táto firma v podobnej oblasti nepôsobila.

Nazdáva sa, že im správa úmyselne zatajila dve zápisnice. Po ich preštudovaní konštatuje, že komisia uchádzača o objednávku neodporučila ako vhodného, napriek tomu Kičura zmluvy podpísal.


Zdôraznil tiež, že SŠHR zabezpečila nákup testov, na ktoré ministerstvo zdravotníctva nedalo objednávku a ktoré nepotrebuje. Navyše SŠHR najprv tvrdila, že nakúpila 4 milióny týchto testov, no ako sa podľa premiéra neskôr ukázalo kúpila ich len 200 000.

Domov
Zdieľať
Diskusia