Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2020, 11:06
Čas čítania 0:37
Viktor Kniš

Chatu pod Rysmi opäť zavalila lavína, podľa odborníkov ide o najohrozenejšiu stavbu v Európe

NEWS LAVÍNA VYSOKÉ TATRY
Uložiť Uložené

Takmer každý rok musia správcovia riešiť nebezpečenstvo v súvislosti s padajúcou lavínou. Odborníci sa zhodujú, že v Európe neexistuje nebezpečnejšie miesto, ak ide o snežné katastrofy.

Na Slovensku máme podľa odborníkov stavbu, ktorá je najohrozenejšiu v Európe, ak ide o lavínové nebezpečenstvo. Takmer každý rok ju zavalí obrovská vlna snehu, ktorá sa najprv nahromadí na veľmi strmom Ťažkom štíte. Tomu v minulosti hovorili aj Český štít. Výnimkou nie je ani začiatok roka 2020. Lavína chatu zasiahla v čase, keď pred ňou upratoval legendárny chatár Viktor Beránek.

Odporúčané
Švajčiarske lyžiarske stredisko zasiahla lavína. Záchranári pátrajú po nezvestných Švajčiarske lyžiarske stredisko zasiahla lavína. Záchranári pátrajú po nezvestných 26. decembra 2019, 14:42

Ten v reportáži TV Markíza prezradil, že s obrovskou masou snehu prichádza aj veľmi hlasný zvuk pripomínajúci prechod tanku. Okrem zvukového efektu zažívajú ľudia čeliaci lavínam aj silný tlak. On sa stihol pred nebezpečenstvom ukryť do Chaty pod Rysmi, ktorá je najvyššie položenou chatou na Slovensku. Podľa jeho slov sa snehová vlna prevalila až cez strechu chaty. 

Domov
Zdieľať
Diskusia