Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2019, 13:41
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Ľudia na pomoc koalám vyzbierali cez milión dolárov. Požiare v Austrálii zničili 80 % ich prirodzeného prostredia

NEWS
Uložiť Uložené

Prispieť môžeš aj ty.

Rekordné suchá a rozsiahle požiare si v Austrálii vyberajú svoju daň. Ako píše Forbes, ich následkom sa neznížila iba populácia koaly, ale taktiež ich prirodzené prostredie. 

Podľa predsedníčky neziskovej organizácie Australian Koala Foundation Deborah Tabart zomrelo kvôli požiarom približne  1 000 koál, plamene okrem toho zničili až 80 % ich biotopu, čím sa koaly stali „funkčne vyhynutými“.

Tento pojem sa využíva v prípade, ak konkrétny druh zvieraťa prestáva byť životaschopným a predpokladá sa, že s ohľadom na viaceré príčiny časom vyhynie. O funkčnom vyhynutí koaly sa medzi odborníkmi rozpráva už nejaký čas.

Zábery na hrdinský čin ženy, ktorá zachraňovala koalu pred šíriacim sa požiarom

Dospelé koaly za jeden deň zjedia takmer 1 kilogram listov eukalyptu. Kým však stromy znova vyrastú, mnohé koaly nebudú mať dostatočný prístup k vhodnému zdroju potravy. Okrem toho veľký počet zvierat naďalej trpí následkom požiarov, kvôli čomu vznikol taktiež fond, kde môžu ľudia finančne prispievať na pomoc

Cieľom bolo vyzbierať $ 25 000. Zhruba 32 600 ochotných ľudí však doposiaľ prispelo takmer 1,5 miliónmi dolárov. Peniaze poputujú napríklad na výstavbu pitných staníc v oblastiach zničených požiarom či na liečbu zranených koál. Fond pre koaly bol vytvorený koncom októbra a ako môžeš vidieť, príspevky naďalej pribúdajú každú minútu.

koaly
koaly Zdroj: www.gofundme.com
Domov
Zdieľať
Diskusia