Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2019, 11:09
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Najluxusnejšie SUV planéty je po novom ešte luxusnejšie. Špeciálny Cullinan stojí 400-tisíc eur

Najluxusnejšie SUV planéty je po novom ešte luxusnejšie. Špeciálny Cullinan stojí 400-tisíc eur
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.press.rolls-roycemotorcars.com/rolls-royce-motor-cars-pressclub/article/detail/T0302517EN/rolls-royce-completes-black-badge-family-with-cullinan" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">rolls-roycemotorcars.com</a>
TECH ROLLS-ROYCE
Uložiť Uložené

Temný Rolls-Royce zaujme každým detailom.

Spojenie slovných spojení Rolls-Royce a Black Badge je už dlhé roky dobre známe, teraz sa však rozširuje o ďalší model. Ako už tušíš, pochopiteľne, ide o najnovší prírastok do portfólia, ktorý zhmotňuje najluxusnejšie SUV planéty, model Cullinan. Dvanásťvalcový obor tak v zmysle tradícií prichádza v temnej podobe, ktorá upravuje nielen vzhľad, ale aj techniku.

Ako sa už stalo zvykom, aj Cullinan Black Badge dostal čierny ručne leštený lak, ktorý tvorí až šesť vrstiev, pričom ikonická soška Spirit of Ecstasy vznikla z čierneho chrómu a logá značky dostali výhradne čierny podklad.

Aby toho nebolo málo, do čiernej farby sa zabalili aj zvyšné inak chrómové detaily – mohutná maska, okenné lišty, bočné detaily či koncovky výfuku. Čierna farba dominuje aj na nových 22" diskoch. Zaujímavosťou sú červené strmene, ktoré sú pre Rolls-Royce nové.

Najluxusnejšie SUV planéty je po novom ešte luxusnejšie. Špeciálny Cullinan stojí 400-tisíc eur
Zdroj: www.press.rolls-roycemotorcars.com

Edíciu od klasických čiernych exemplárov odlišuje aj bočná žltá línia, ktorá je opäť na korosériu nanesená ručne. Kontrastná žltá farba dominuje aj v ultra-luxusnom interiéri, kde rozbíja inak čierny kokpit s početne zastúpeným tmavým karbónom. Ten pritom na pohľad ponúka veľmi zaujímavý trojrozmerný efekt.

Nepochybne, ani tento Cullinan nie je ochudobnený o tzv. starlight strop, teda hviezdnu oblohu, ktorú tvorí až 1 344 optických vlákien, kde 8 z nich simuluje padajúce hviezdy. O iných ako prvotriednych materiáloch nemôže byť ani reč, ostatne, Rolls-Royce je prioritne o aristokratickom luxuse, drahých doplnkoch a najkvalitnejšom spracovaní.

 

Najluxusnejšie SUV planéty je po novom ešte luxusnejšie. Špeciálny Cullinan stojí 400-tisíc eur
Zdroj: www.press.rolls-roycemotorcars.com

Ak sa pýtaš na techniku, aj tu nastali nezanedbateľné zmeny. To, že o pohon sa naďalej stará 6,75-litrová V12-ka, nemôže byť pochýb, edícia Black Badge sa ale pýši navýšeným výkonom na úroveň až 447 kW / 600 koní a 900 Nm. To je o 29 koní a 50 Nm viac, ako tomu bolo doteraz. O sprevodovanie a prenos sily na všetky štyri kolesá sa stará dobre známa 8-stupňová automatická prevodovka ZF.

Automobilka dodáva, že čierny Cullinan dostal značne prepracovanú zvukovú kulisu, vďaka čomu má exkluzivitka disponovať značne hrubším a výraznejším zvukovým prejavom. Cullinan Black Badge by mal byť zároveň o niečo agilnejší a "výbušnejší", keďže technici zapracovali na odozve na plynový, ale aj brzdový pedál. 

Cenové relácie zatiaľ zverejnené neboli, oproti "štandardnej" verzii je ale predpoklad, že cena bude o cca 20 % vyššia, čím sa dostávame na úroveň približne 400-tisíc €.

Domov
Zdieľať
Diskusia