Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2018, 1:06
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Víťazom 68. ročníka MFF Berlinale sa stal sexuálno-experimentálny rumunský film Touch Me Not

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Celovečerný debutový projekt režisérky Adiny Pintilie nie je žiadnym ľahko stráviteľným sústom.

Hlavnou cenou medzinárodného filmového festivalu Berlinale je ocenenie s názvom Zlatý medveď, ktorého tohto roku získala rumunská dráma Touch Me Not

Snímka je kombináciou medzi hraným a dokumentárnym filmom, snažiaca sa o skúmanie hraníc sexuality človeka. Ukážka z filmu vám jasne napovie, že rozhodne nejde o bežne dostupnú drámu pre mainstreamového diváka. Dali by ste jej šancu?


Z festivalových ocenení sa mohol tešiť aj paraguajský režisér Marcel Martinessi. Jeho dráma z prostredia zaťažkávujúcej finančnej situácie očarila miestnu porotu.

Tá snímke následne udelila Cenu Alfreda Bauera či Cenu Teddy za najlepší queer film festivalu. Ocenenie Strieborný medveď pre najlepšiu herečku pripadol Ane Brun.

Veľkú cenu poroty (druhé najvyššie ocenenie) obdržala Malgorzata Szumowska s filmom Twarz. Obsahom režisérkinej nového snímky je ťažký život malomeštiackeho muža. Toho po transplantácii tváre obklopujú nepríjemné pohľady jeho okolia.

Strieborný medveď za réžiu už stojí na poličke populárneho Američana Wesa Andersona (animák Psí ostrov), Strieborný medveď za scenár pripadol Alonsovi Ruizpalaciosovi a jeho kolegovi Manuelovi Alcalssovi (krimi Museo) a Strieborného medveďa za významný umelecký počin obdržal Rus Alexej German (životopisná dráma Dovlatov.)

Najlepším hercom festivalu sa vďaka postave chlapca závislom na drogách v dráme La Prière stal pomerne mladý, iba 23-ročný Anthony Bajon.

Domov
Zdieľať
Diskusia