Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. septembra 2019, 16:05
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Hranie sa s telefónom počas sedenia na záchode môže viesť k vážnym zdravotným problémom

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Sám sa zamysli nad tým, koľkokrát denne si so sebou na záchod vezmeš telefón.

Kedysi boli noviny či časopisy na záchode akousi samozrejmosťou. Efektívne skrátili čas a spojili príjemné s užitočným. Časom sa zvyk zmenil, magazíny zo záchodov zmzli, no keď si zabudneme telefón, sme ochotní sa poň vrátiť.

Tak aspoň píše štúdia ešte z roku 2015, ktorá taktiež dokázala,, že 9 z 10 ľudí si telefón na záchod skutočne berie, spomína healthline. Veď asi nikto nechce čítať zloženie toaletného papiera.

 

Ak sedíš na záchode a hráš sa pri tom na telefóne, môžeš mať vážne zdravotné následky
Ak sedíš na záchode a hráš sa pri tom na telefóne, môžeš mať vážne zdravotné následky Zdroj: pexels

Zatiaľ, čo prechádzať sociálne siete alebo maily popri vykonávaní každodennej potreby je skutočne urýchlenie času, môže to mať aj následky na zdraví.

V skutočnosti však nie je zlý telefón a magazíny, ale fakt, že sa človek ľahko pozabudne. Dlhé sedenie na záchode môže viesť k hemoroidom. Je dôležité urobiť, čo musíš a odísť. 

 

Ak sedíš na záchode a hráš sa pri tom na telefóne, môžeš mať vážne zdravotné následky
Ak sedíš na záchode a hráš sa pri tom na telefóne, môžeš mať vážne zdravotné následky Zdroj: pexels

Ďalším problémom používania smartfónu na záchode je to, že sa môže kontaminovať fekálnymi baktériami. Výskum z roku 2017 dokázal, že obrazovka telefónu je dokonca špinavšia ako záchodová misa. Doktor Del Rosio pripomína, že je dôležité umývať si ruky, telefón aj záchod. Ak je pre teba telefón na záchode nevyhnutný, lekár odporúča:

„Pred spláchnutím zatvorte záchodovú misu. Pri každom spláchnutí totiž lietajú fekálne častice do vzduchu a pristávajú všade naokolo. Na vás, na váš telefón, dokonca aj zubnú kefku, ak ste doma.“

Odporúčané
Muž chcel prekonať bizarný rekord v sedení na záchode, zvládol úctyhodných 5 dní Muž chcel prekonať bizarný rekord v sedení na záchode, zvládol úctyhodných 5 dní 15. júla 2019, 14:26
Domov
Zdieľať
Diskusia