Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2019, 10:14
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Japonský vlak je navrhnutý tak, aby mali ľudia pocit, že sedia v obývačke

ZAUJÍMAVOSTI JAPONSKO
Uložiť Uložené

Dizajnoval ho prestížny architekt, z vlaku urobil umelecké dielo.

Japonsko je skutočne inovatívna krajina, dokázali to aj dizajnom nového vlaku. Nedá sa však čudovať, postaral sa oň dizajnér Kazuyo Sejima. Ten v minulosti získal prestížne architektonické ocenenie, Pritzkerovu cenu.

Jeho vlak, ktorý je známy ako „Laview“ je skutočne ohromujúcim dielom, informuje CNN. S preplnenými a občas aj horiacimi slovenskými vlakmi, sa tento nedá ani len porovnať.

 

Vlak v Japonsku je navrhnutý tak, aby mali ľudia pocit, že sedia v obývačke, všetky jeho vymoženosti robia z cestovania zážitok
Vlak v Japonsku je navrhnutý tak, aby mali ľudia pocit, že sedia v obývačke, všetky jeho vymoženosti robia z cestovania zážitok Zdroj: intagram/kazuyo sejima

„Je to prvý vlak, ktorý som kedy dizajnoval. Najväčším rozdielom je práve ten najzjavnejší, vlak sa hýbe. Prechádza mestom a horami, práve preto som zvolil strieborný exteriér. Strieborná bude odpovedať okoliu a zároveň s ním jemne splynie,“ hovorí Kazuyo o vlaku, ktorý začal jazdiť v marci.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa HIRATA MASAKO (@masacott__),

Súčasťou vlaku sú obrovské zahnuté okná, ktoré poskytujú panoramatický výhľad a tak robia z cestovania zážitok. Vnútro sa hrá s farbami, výrazné sú mäkké žlté sedačky s nastaviteľnou opierkou hlavy a lakťov. Tým chcel dizajnér docieliť, aby ľudia vo vlaku mali pohodu obývačky a motivovalo ich to k cestovaniu.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Vo vlaku sú svetlá, ktoré sa prispôsobujú prirodzenému, ktoré prechádza oknami, aby bolo vo vlaku stále príjemne. Laview má osem vozňov a 422 sedadiel, pričom ide 120 kilometrovou rýchlosťou za hodinu.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Daisuke Homma (@daisukebe69),

Každý detail vlaku dôkladne premysleli, čo dokazuje aj názov vlaku. „L“ na začiatku znamená „luxurious living“ (luxusné žitie). Písmeno "a“ odráža „speedy like an arrow“ (rýchly ako šíp), koniec slova „view“ (výhľad) vysvetľovať netreba.

Odporúčané
Prečo na Slovensku horia či meškajú vlaky a nejde v nich Wi-Fi? Šéf ZSSK nám otvorene porozprával o kontroverzných témach Prečo na Slovensku horia či meškajú vlaky a nejde v nich Wi-Fi? Šéf ZSSK nám otvorene porozprával o kontroverzných témach 12. novembra 2018, 17:32
Domov
Zdieľať
Diskusia