Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2019, 14:53
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

V roku 2020 na Slovensku výrazne stúpne cena cigariet

ZAUJÍMAVOSTI CIGARETY
Uložiť Uložené

Táto informácia vášnivých fajčiarov určite nepoteší.

Podľa schváleného návrhu novely zákona o spotrebných daniach z tabaku a tabakových výrobkov od Ministerstva financií SR si za cigarety, bezdymové tabakové výrobky a tabak opäť priplatíme. Cena spotrebnej dane za menované produkty bude navýšená od februára 2020.

Za novelizáciou podľa ministerstva stojí ochrana zdravia Slovákov, stabilizovanie daňových príjmov a cenové priblíženie k okolitým krajinám. Výnos spotrebnej dane z tabakových výrobkov priniesol v minulom roku 728 miliónov eur, pričom ide o druhú najvýznamnejšiu spotrebnú daň v našej krajine.

Odporúčané
Vapovanie v USA zabilo už 6 ľudí, na vine môžu byť náplne s obsahom THC a iných kanabinoidov Vapovanie v USA zabilo už 6 ľudí, na vine môžu byť náplne s obsahom THC a iných kanabinoidov 11. septembra 2019, 14:10

Viem, že fajčiarov tento krok nepoteší, ale vzhľadom na ceny cigariet a iných tabakových výrobkov u našich susedov sme sa rozhodli upraviť sadzby dane tak, aby boli ceny týchto výrobkov porovnateľné s ostatnými krajinami V4,“ vyjadril sa k veci minister financií Ladislav Kamenický.

Konkrétne má ísť o zvýšenie spotrebnej dane na cigarety zo 64,10 € za 1000 kusov na 74,60 €. Najpredávanejšie z cigariet by tak mohli zdražieť o zhruba 40 centov. O stanovení ceny pre fajčiarov ale nakoniec rozhodnú samotní výrobcovia.

Sadzba sa zvýši aj pre bezdymové tabakové výrobky, a to konkrétne zo 76,70 € za kilo tabaku na 146,10 €. Priemerná cena za škatuľku bezdymových cigariet bude teda navýšená o približne 50 centov. Zákon bude účinný od 1. februára 2020 s dvojmesačným prechodným obdobím. Cigarety za starú cenu by sa mali dopredať do 1. apríla 2020.

Domov
Zdieľať
Diskusia