Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. augusta 2019, 19:37
Čas čítania 0:00
Vl Mi

V Kútoch sa vyskytol jedovatý pavúk. Ak ťa uhryzne, môžeš skončiť v nemocnici

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pradiarka pestrá je najjedovatejší pavúk v našej krajine.

Nie je to prvýkrát, čo ťa informujeme o vyčíňaní pradiarky. Pred pár týždňami Slováka pavúk pohrýzol v Malackách. Nakoniec skončil na pohotovosti, kde mu lekári podali infúziu. „Po chvíli ma kúsnutie začalo viacej páliť a bolieť a začala mi tŕpnuť ruka. Podarilo sa mi pavúka chytiť a na pohotovosti v Malackách mi potvrdili, že sa jedná o pradiarku pestrú,“ informovali vtedy Topky.

V Kútoch sa vyskytol jedovatý pavúk. Ak ťa uhryzne, môžeš skončiť v nemocnici
Zdroj: commons.wikimedia.org

 

Máme tu ďalší prípad na západe Slovenska v meste Kúty, no tentokrát pavúk zatiaľ nikoho nepohrýzol. Mesto upozorňuje obyvateľov, aby boli obozretní. „Po oznámení obyvateľom obce Kúty na výskyt jedovatého pavúka pradiarka pestrá (jedovatá) apelujume na obyvateľov, aby boli ostražití,“ napísali Kúty na svojom Facebooku.

Odporúčané
Slováka pohrýzol najjedovatejší pavúk v našej krajine, skončil na pohotovosti Slováka pohrýzol najjedovatejší pavúk v našej krajine, skončil na pohotovosti 9. augusta 2019, 9:00

„Preto sa pri stretnutí s pradiarkou odporúča nechať ju na pokoji, nedráždiť ju rukou a ani neštuchať do nej prstom. Nájsť ju môžeme hlavne na trávach rodu Calamagrostis – slz (okrasná tráva s mohutnými kvetenstvami), ktoré jej najviac vyhovujú kvôli špeciálnej tvorbe hniezda,“ informuje mesto.

Pod fotku sa vyjadrili desiatky ľudí. Pár z nich pridalo aj fotografiu, ako sa už s podobným prípadom stretli. „Deti ju vytiahli bazéna,“ napísala jedna z komentujúcich a priložila fotografiu. Výskyt pavúka je zriedkavý, no ak ťa uhryzne, liečba spočíva v ošetrení rany, dezinfekcii a v tlmení bolesti. Špecifické antisérum neexistuje. Ak príznaky neustupujú, zájdi radšej na pohotovosť.

V Kútoch sa vyskytol jedovatý pavúk. Ak ťa uhryzne, môžeš skončiť v nemocnici
Zdroj: Facebook/Simona P.
Domov
Zdieľať
Diskusia