Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júla 2019, 19:49
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Zomrel Rutger Hauer, nezabudnuteľný replikant Roy Batty z kultového Blade Runnera

Zomrel Rutger Hauer, nezabudnuteľný replikant Roy Batty z kultového Blade Runnera
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Holandský herec mal 75 rokov.

Vo veku 75 rokov nás navždy opustil obľúbený všestranný herec Rutger Hauer, ktorý 19. júla (červenec) 2019 zomrel doma v Holandsku po krátkej (bližšie nešpecifikovanej) chorobe. Jeho pohreb prebehol dnes. Smutnú správu potvrdil jeho agent Steve Kenis.

Rutger Hauer sa narodil v roku 1944 v holandskom mestečku Breukelen a keď mal 15 rokov, utiekol z domova, aby sa pridal k námorníctvu. Po návrate študoval herectvo a so svojou bohatou hereckou kariérou začal už koncom 60. rokov minulého storočia. Jeho najznámejšou úlohou je bezpochyby postava replikanta Roya Battyho v kultovej sci-fi klasike Blade Runner od Ridleyho Scotta.

Zomrel Rutger Hauer, predstaviteľ replikanta Roya Battyho z kultového Blade Runnerovi
Zomrel Rutger Hauer, predstaviteľ replikanta Roya Battyho z kultového Blade Runnerovi Zdroj: Warner Bros.

Jeho krásny záverečný monológ (s ktorým prišiel sám herec) pritom patrí k tým najlepším v histórii kinematografie. No vidieť si ho mohol aj vo filmoch, ako napríklad LadyhawkeThe HitcherFlesh+BloodThe Legend of the Holy DrinkerSin City či Batman Begins. Nevyhýbal sa však ani úlohám v televíznych seriáloch. Spomeňme aspoň projekty Escape from SobiborFatherland alebo True Blood.

Hauer sa počas svojho života angažoval tiež v sociálnych veciach. Bol sponzorom enviromentálnej organizácie Greenpeace aj zakladateľom Starfish Association, a teda neziskového programu na uvedomenie si ochorenia AIDS. Samozrejme, jeho rodine a priateľom vyjadrujeme úprimnú sústrasť.

Domov
Zdieľať
Diskusia