Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
24. júla 2019, 14:22
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

V Mexiku ničia avokádový obchod drogové kartely aj obrovský dopyt Američanov. Najväčší vývozca nestačí pokrývať vlastnú spotrebu

GASTRO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Na vine je vysoký dopyt, zlá úroda a mexické drogové kartely.

V mexických reštauráciách s tacos podávajú falošné guacamole čoraz bežnejšie. Prestali doňho dávať avokádo. Situáciu opisuje portál DW, podľa ktorého je na vine vysoký dopyt, zlá úroda či americké a mexické drogové kartely.

Len pre predstavu, ako veľmi si Američania tento dip obľúbili – na Super Bowl, čo je finálový zápas, ktorým vrcholí play-off amerického futbalu národnej ligy, do Ameriky doviezli 120 000 ton guacamole. Je to zápas len medzi dvoma najlepšími konajúci sa jeden jediný deň.

Mexiko, najväčší vývozca avokáda na svete, premýšľa kvôli zlej situácii nad dovozom
Mexiko, najväčší vývozca avokáda na svete, premýšľa kvôli zlej situácii nad dovozom Zdroj: www.flickr.com

Američania guacamole majú, pre Mexičanov ho už nie je dosť

Túžba Američanov po guacamole núti mexické stánky s tacos aby ho predávali falošné –bez avokáda. Pri množstve, ktoré vyvezú, ho už jednoducho nie je dosť. Táto náhrada dipu stále uchováva iné základné zložky, akými sú paradajky, chilli, olej, soľ, cesnak či koriander. Avokádo však nahrádzajú typom mexickej tekvice, ktorá tvarom aj chuťou pripomína sladšiu cuketu. Dip má rovnakú zelenú farbu a podobnú konzistenciu. Dokonca aj chutí skoro ako originál. 

Recept na takzvané falošné guacamole koluje internetom už dlho. Dôvod, prečo vznikol pramení najmä z toho, že ceny avokáda už dlhodobo stúpajú. Práve kvôli tomu sa dá povedať, že skutočné avokádo sa stáva viac luxusom ako samozrejmosťou.

Prudké stúpanie ceny majú na svedomí čísla 

Pestovateľ avokáda Pedro Bucio hovorí: „Za túto situáciu môže fakt, že v Mexiku je menej úrody, zatiaľ čo dopyt zo Spojených štátov neustále stúpa,“ vysvetľuje zvýšenie cien.

Čísla vysvetľujú tento problém jasne. V prvých piatich mesiacoch tohto roka klesla produkcia avokáda o 1,2 percenta, čo predstavuje 10 000 ton v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Naopak, vývoz sa za posledných 10 rokov štvornásobne zvýšil. 

Američania si avokádo neskutočne obľúbili, považujú ho za „superpotravinu“. Je bohaté na nenasýtené tuky, draslík a vitamín E. Posilňuje imunitný systém alebo pomáha udržiavať hladinu cholesterolu pod kontrolou.

Štyri pätiny z mexickej úrody avokád sa dnes vyvážajú do USA. Minulý rok im Mexiko predalo avokádo v hodnote 2,24 miliardy eur, čo predstavuje vyššiu sumu ako export ropy.

Riziká spojené s pestovaním avokáda

Dokonca aj mexické drogové kartely túžia po kúsku z avokádového obchodu.

Vďaka svojmu počasiu a polohe sa mexický štát Michoacan stal centrom výroby syntetických drog, ale zároveň aj rajom pre pestovanie avokáda. To, že drogové kartely sa poľnohospodárom vyhrážajú a vymáhajú od nich peniaze nie je novinka, avšak po novom napádajú aj ich zásielky avokád. Táto situácia doviedla niektorých hlavných výrobcov k tomu, že si vytvorili vlastné bezpečnostné služby. Volajú ich autodefensas a sú to súkromné polovojenské sily.

Kvôli dopytu poľnohospodári chcú viac polí. To vedie k nelegálnemu odlesňovaniu. Pestovanie si okrem pôdy vyžaduje aj obrovské množstvo vody, ktorá je v danom regióne celkom vzácna.

Koniec koncov, nie len v Spojených štátoch stúpa avokádo na popularite. Spotreba avokáda sa zvýšila aj v Kanade, EÚ, Číne a Japonsku. Mexiko je najväčší vývozca avokáda a zároveň má aj najväčšiu spotrebu. Táto situácia doviedla dokonca aj ich k myšlienke dovozu.  

Domov
Zdieľať
Diskusia