Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júla 2019, 14:07
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Na Marshallových ostrovoch namerali rádioaktivitu väčšiu ako v Černobyle, Američania sem v minulosti zhadzovali bomby

ZAUJÍMAVOSTI CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Niektoré časti ostrovov sú pre živú bytosť extrémne nebezpečné.

Marshallove ostrovy ležia v Mikronézii v Tichom oceáne. Ide o nezávislý štát, no zároveň pridružený USA. Krajinu tvorí 1 250 ostrovov a má približne 75 000 obyvateľov. Spojené štáty v tejto oblasti v minulosti testovali jadrové zbrane. Podľa posledných analýz sú niektoré časti štátu nebezpečnejšie ako Černobyľ, píše CNN.

Odporúčané
Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) 23. mája 2019, 11:01

67 jadrových skúšok a 1000-krát vyššia rádioaktivita ako v blízkosti černobyľskej elektrárne.  Američania v minulosti testovali na ostrovoch dokonca aj vodíkovú bombu. Tá bola 1 000-krát silnejšia ako bomby použité na Japonsko počas Druhej svetovej vojny. Ostrov je odvtedy neosídlený.

Ak by sa ľudia priblížili k miestam, kde boli testované jadrové zbrane, radiácia im môže spôsobiť popáleniny a rôzne choroby vrátane rakoviny. Hrozí tiež, že bola kontaminovaná voda, čo by ohrozilo lagúny ostrovov. Vedci plánujú nebezpečné oblasti skúmať aj po zverejnení analýzy. Existuje totiž hypotéza, že sa na Marshallových ostrovoch uskladňoval rádioaktívny odpad, konkrétne na ostrove Naen. Výskumníci však nemajú dôkazy a zdôrazňujú, že ide len o teóriu.

Odporúčané
Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) 5. júna 2019, 12:32
Domov
Zdieľať
Diskusia