Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2019, 19:52
Čas čítania 0:00
Vl Mi

V Pamplone ľudia utekali pred býkmi, vyše 50 ľudí sa zranilo. Zvieratá neskôr zabijú matadori, následne putujú na tanier

ZAUJÍMAVOSTI ŠPANIELSKO
Uložiť Uložené

Každoročné tradičné slávnosti sv. Fermína odštartovali v sobotu, dnes bol na programe prvý beh uličkami mesta. Nezaobišiel sa bez zranení.

Troch bežcov nabral býk priamo na rohy a ďalších vyše 50 ľudí sa zranilo. Taká je štatistika prvého behu s býkmi ulicami severošpanielskeho mesta Pamplona, informuje The Telegraph.

Každý rok sa počas behu zrania desiatky ľudí, od roku 1911 si beh vyžiadal 15 obetí na životoch. Naposledy zomrel 27-ročný Španiel, bolo to v roku 2009. Tradícia sa stala celosvetovo známou vďaka americkému spisovateľovi Ernestovi Hemingwayovi, písal o nej v románe z roku 1926 Slnko aj vychádza.

Býkom trvalo dve minúty a 41 sekúnd, aby sa dostali do „cieľa“, čo bola býčia aréna. Dnes sa odohral prvý z ôsmich behov v rámci tohto netradičného „sviatku“, ktoré trvajú do 14. júla. O pol siedmej začnú býčie zápasy, po nich sú zvieratá zabíjané matadormi. Každý býk zabitý počas slávnosti je behom hodiny na mäsiarskom stole, následne mäso putuje na tanier. Odhaduje sa, že mesto počas slávnosti sv. Fermína navštívi približne milión turistov.

Odporúčané
Najprv býkovi zotrel krv a slzy, potom ho zavraždil. Matador svojím činom pobúril ľudí Najprv býkovi zotrel krv a slzy, potom ho zavraždil. Matador svojím činom pobúril ľudí 14. mája 2019, 15:33

Slávnosť sa nepáči aktivistom, ktorí ich považujú za barbarské a každý rok protrestujú. V minulosti sa napríklad potreli krvou, tento rok na námestí polonahí držali transparenty s nápisom Bulls Killed in Pamplona.

V Pamplone ľudia utekali pred býkmi, vyše 50 ľudí sa zranilo. Býkov neskôr zabijú matadori, následne putujú na tanier
V Pamplone ľudia utekali pred býkmi, vyše 50 ľudí sa zranilo. Býkov neskôr zabijú matadori, následne putujú na tanier Zdroj: Alvaro Barrientos/TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia