Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júna 2019, 15:41
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Smartfóny nám pravdepodobne menia tvar lebky

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Keďže sa ohýbame, naše telo sa tomu adekvátne prispôsobuje.

Ako rekapituluje výskum portál Business Insider, mladí dospelí majú omnoho vyššiu šancu mať na lebkách výrastok podobný menšiemu špicu a podľa expertov sú za to zodpovedné zrejme smartfóny.

Výrastok, ktorý je tiež v medicíne známy ako externá okcipitálna protuberancia, je u mladých ľudí čoraz populárnejší. V roku 1885 išlo o tak nezvyčajnú vec, že sa istý francúzsky vedec sťažoval, že výrastok vôbec dostal pomenovanie. 

Podľa štúdie publikovanej v Journal of Anatomy ho však má čoraz viac mladých ľudí vo veku 18 až 30 rokov – približne štvrtina. A na všetkom majú mať vinu smartfóny. Keď ich totiž ľudia používajú, nakláňajú sa vpred. Tým pádom sa vytvára tlak na spodnú časť lebky, ktorá sa tu spája so svalstvom krku.

Ľudské telo si následne vytvorí viac vrstiev kosti a vznikne malý výrastok, ktorý pomôže držať zvýšený tlak na citlivom mieste. A keďže sú za všetko pravdepodobne zodpovedné smartfóny, môžeme predpokladať, že pôjde o čoraz častejší jav.

Smartfóny nám pravdepodobne menia tvar lebky
Zdroj: unsplash
Domov
Zdieľať
Diskusia