Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2019, 22:37
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Keď vodič električky nafúka, nepohne a zablokuje sa. V Česku skúšajú špeciálny alkotester v kabíne

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL MHD
Uložiť Uložené

Ostrava chce otestovať nový spôsob, ako predchádzať opitým vodičom.

Vedenie dopravného prostriedku pod vplyvom alkoholických nápojov predstavuje na Slovensku veľký problém. Policajti každý deň zastavia desiatky vodičov, ktorí sa pred jazdou posilnili pivom či v horšom prípade tvrdým alkoholom a bezohľadne sa vybrali do premávky.

O nič lepšie na tom nie sú naši susedia z Česka, pričom magistrát mesta Ostrava sa rozhodol preventívne bojovať proti alkoholu aj u vodičov električiek.

Keď vodič električky nafúka, nepohne a zablokuje sa. V Česku skúšajú špeciálny alkotester v kabíne
Zdroj: Magistrát Města Ostravy/Wikimedia Commons

Do desiatich električiek v rámci pilotného projektu nechali nainštalovať špeciálny alkotester. Nájdeš ho priamo v kabíne pre vodiča, ktorý sa musí nechať otestovať hneď po nasadnutí do električky.

Na fúkanie má dva pokusy, kým sa celý stroj zablokuje a upozorní dispečing. Keby na prvýkrát vodič nafúkal, o chvíľu to môže skúsiť znovu a ak vyjde výsledok čistý, môže začať svoju jazdu. Ak nie, tak jazda nebude môcť prebehnúť.

Ostrava zatiaľ bude testovať, či sa takýto systém vyplatí, pretože by chcela celé monitorovanie bezpečnosti v mestskej hromadnej doprave zefektívniť, informovala Česká televízia. Ak sa testery ukážu ako účinné, dopravný podnik by mal v blízkej dobe nakupovať tieto zariadenia do ďalších strojov.

Domov
Zdieľať
Diskusia