Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2019, 22:35
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Katolícka matka napísala list o tom, že legíny vedú mužov k hriechu. Ženy sa jej v trefnej výzve postavili na odpor

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Svoj list publikovala v študentskom časopise.

Jedna z najprestížnejších univerzít v Spojených štátoch amerických momentálne rieši nosenie legín, píše BBC. Obľúbený kúsok oblečenia mnohých žien, najmä tých mladších, sa pred pár dňami stal objektom kritiky matky jednej zo študentov na University of Notre Dame v štáte Indiana.

Musíme podotknúť, že táto univerzita je súkromná katolícka inštitúcia, takže niet divu, že ju navštevuje veľké množstvo veriacich študentov a samozrejme za nimi stoja veriaci rodičia.

Znepokojená matka niekoľkých študentov sa rozhodla napísať list a nechať ho zverejniť v univerzitnom študentskom časopise The Observer. Maryann White sa predstavila ako katolícka matka štyroch synov, ktorá vníma legíny na ženách za obrovský problém.

Legíny si na ženách začala všímať nedávno, keď bola na návšteve univerzitného kampusu, kde sa zúčastnila aj omše v miestnej bazilike, a neustále okolo seba pozorovala mladé ženy v legínach.

V liste píše, že v dnešnej spoločnosti je pre ňu ťažké vysvetliť svojim synom, že ženy sú niekoho dcérami a matkami a zaslúžia si rešpekt. Za mladé ženy v legínach sa vraj hanbí a ich pozadia zahalené len v čiernej látke podľa nej spôsobujú, že ich mladí muži dokážu len veľmi ťažko ignorovať.

V predposlednom odstavci dokonca píše, ako sa katolícke matky snažia nájsť pomyselnú deku, ktorou by mohli nahotu v leginách zakryť a ochrániť tak ženy, ba čo viac, chceli by vraj nájsť šály, ktorými by zakryli oči svojim synom a ochránili ich pred ženami v legínach.

Matka svoj list zakončila odkazom pre mladé ženy. Chce od nich, nech si pri nákupoch spomenú na matky takýchto synov a vyberú si radšej džínsy namiesto legín. Síce podľa nej majú právo legíny nosiť, ale majú zároveň právo rozhodnúť sa, že ich nosiť nebudú.

List však v študentkách University of Notre Dame vyvolal úplne opačnú reakciu. Vyznieva tak, že si za sexuálne útoky a napadnutia zo strany mužov môžu samy, pretože nosia legíny, čím podľa matky očividne pozývajú mužov vykonať takéto skutky.

Namiesto toho, aby študentky legíny prestali nosiť, radšej spustili menšiu výzvu, v rámci ktorej sa hrdo fotia so svojimi legínami a vysvetľujú, prečo ich budú nosiť aj naďalej.

 





Domov
Zdieľať
Diskusia