Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2019, 12:43
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Pokochaj sa fotografiami z prvého pristátia na odvrátenej strane Mesiaca

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA VESMÍR
Uložiť Uložené

Takéto zábery sa nevidia každý deň.

Sonda Čchang-e 4 vo štvrtok konečne dorazila k svojmu cieľu. Čína sa vďaka tomuto historickému kúsku stala prvou krajinou, ktorej objekt pristál na odvrátenej strane Mesiaca. Tá je relatívne nepreskúmaná. O plánovanej ceste sme ťa informovali už koncom decembra.

Ambície Činy sú skutočne nemalé. Do troch rokov plánuje postaviť vesmíru stanicu s posádkou, na ktorú postupom času začne posielať ľudí. Nižšie si môžeš vychutnať úplne prvé zábery odoslané modernou čínskou sondou.

Už v roku 2013 na Mesiac pristála prvá čínska sonda (išlo o prvé pristátie na Mesiaci od roku 1976), no tá však mierila k opačnej strane Mesiaca. Jeho odvrátená strana je ale hornatá a hrboľatá, kvôli čomu bolo pristátie omnoho náročnejšie.

Sonda Čchang-e 4 (meno prevzala z čínskej mytológie podľa bohyne mesiaca) by mala na svojom novom stanovisku vykonávať 10 experimentov – 6 čínskych a 4 zahraničné. 

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Okrem toho sa bude sonda venovať testom minerálov a radiácie. Na palube by sa však mali nachádzať aj semienka rastlín a zemiakov. Či sa im pokus s pestovaním zeleniny podarí, je zatiaľ otázne.

Domov
Zdieľať
Diskusia