Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2018, 20:29
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

TOP 10: Najlepšie české a slovenské rapové videoklipy za rok 2018

HUDBA FOBIA KID GLEB NIK TENDO SLOVENSKÝ RAP YZOMANDIAS
Uložiť Uložené

Toto sú najvkusnejšie vizuály druhej polovice roka.

V rámci sumarizovania roka už máme za sebou najväčšie domáce beefy a tiež skladby a albumy. Ostáva nám teda už len hodnotenie videoklipov, pričom sme sa rozhodli hodnotiť len druhú polovicu roka, keďže tú prvú sme kvôli obrovskému počtu vizuálov mapovali ešte v úvode júla

Odvtedy však uzreli svetlo sveta ďalšie desiatky klipov k novým singlom, a tak sme sa rozhodli zoradiť desiatku, ktorá sa podľa nášho názoru vydarila najviac.

Tak, ako vo všetkých predošlých prípadoch, aj v tomto ide o subjektívny výber redakcie Refresheru a pripúšťame, že tvoj rebríček môže vyzerať úplne inak. Aj napriek tomu by sme chceli konštatovať, že na Slovensku a v Česku máme veľa šikovných režisérov a produkčných tímov, ktorí majú ambíciu vyrovnávať sa v kvalite výstupov zahraničiu. 

Platí, že aj obyčajný reprezent videoklip dokáže byť zaujímavý. Ide však o umenie a je treba sa s nim hrať. Či už výber lokalít a účinkujúcich, rekvizít alebo aj samotný návrh scenára zohrávajú obrovskú rolu a my sa teraz pozrieme na desiatku prípadov, kedy sa to podľa nášho názoru podarilo najlepšie. 


  

10. Lvcas Dope & DJ Wich feat. Separ - Lítat

Videoklipy zo sídliska, v ktorých raper skáče pred kamerou so svojimi kamarátmi už naozaj nikoho nebavia, no platí, že niečo ako reprezent jednoducho k rapu stále patrí. DJ Wich a Lvcas Dope však vedia, že sa to dá spraviť aj inak a práve výber lokality v tomto prípade dostal vizuál do tohto výberu.

Československý klip z Kalifornie plný vkusných záberov ideálne dopĺňa atmosféru tracku a ďalším plus je tiež skutočnosť, že si čas na výlet našiel aj hosťujúci interpret Separ.  O tvorbu sa v tomto prípade postaral Mucha z redlooks.cz a my predpokladáme, že ide o Morela, ktorý si však stihol zmeniť svoje režisérske meno. 

9. Sheen & Jickson - Voliéry x Robin Zoot 

Najviac videoklipov v dnešnom rebríčku pochádza z dielne chalanov z Milion Plus, ktorí už zopár rokov veľmi dobre vedia, že práve vizuálna stránka tvorby zohráva dôležitú rolu. Chalani si dávajú záležať na výbere outfitov, lokalít a vždy dbajú na to, aby atmosféra klipu korešpondovala s textom skladby a hudobnou produkciou. 

Podobne ako v drvivej väčšine ďalších prípadov stojí za klipom šikovný režisér Jan Strach, ktorého rukopis po roku 2018 spoznáš v každom prípade. Platí však, že sa na seba jednotlivé videoklipy nutne nepodobajú a každý má vlastnú dušu. Voliéry sú jednoducho o tom, že si chalani užívajú rapový život občas aj vo formálnejších handrách so šampanským v ruke. 

8. Yzomandias x Hasan - Rehab 

V druhej polovici roka ešte svoj zatiaľ posledný album Sbohem Roxano pripomenul klipom aj Yzomandias. V tomto prípade sme sa dočkali skôr reprezent záležitosti pochádzajúcej z Belehradu, pričom nejde len o analógový efekt. O tvorbu sa postaral šikovný fotograf Kubo Križo na kameru bollex a strih si na starosti vzal Jan Strach, pričom mu sekundoval aj Andreas Gold. 

Chalani veľmi dobre poznajú kritériá rapového klipu. Vusné outfity v kombinácii s hotovosťou a typickou rapovou choreografiou patria medzi ne. Viac už snáď v tomto prípade ani nie je potrebné dodávať.

7. Robin Zoot & DJ Rusty feat. Nik Tendo, Yzomandias

 - Emma Smetana

Výsadou Milion Plus sú tiež produkčne náročnejšie záležitosti, čo v preklade znamená napríklad výber viacerých lokalít a obsadenie väčšieho počtu ľudí, ktorí spoločne tvoria výsledok.

Zároveň platí, že podobné záležitosti nepatria medzi najlacnejšie, keďže je treba zohnať množstvo techniky. Výsledok však najčastejšie skutočne stojí za to a ak neveríš, tak veríme, že práve Emma Smetana ťa presvedčí. O tvorbu sa aj v tomto prípade postaral Jan Strach.

6. Matys - Tlak

Na vizuálnej stránke si v rámci sólových vecí už pred rokmi dával Matys záležať a my sme radi, že nepoľavuje ani po vstupe do Ty Nikdy. Že mu je kamera stále blízka dokazuje na kvalitnej skladbe Tlak, ktorá si zaslúžila patričné spracovanie do klipu a my môžeme konštatovať, že sa to podarilo. 

Skoro filmová záležitosť od Luboša Rezlera a jeho tímu v čiernobielom prevedení metaforicky prenáša text do obrazu. Opäť ide o veľmi náročný klip na realizáciu, ktorý si vyžadoval aj zapojenie dôveryhodných hercov stvárňujúcich šamanov či mladého Matysa. Ostáva už len dúfať, že sa skvelá práca celého tímu dočká väčšej pozornosti.

5. Maniak - Pro Děti 

Brnenský člen labelu Bigg Boss vydal ešte v januári skladbu Husky, ktorá dostala skvelý sprievodný vizuál z rodného Omsku. Ten adekvátne doplnil zimnú atmosféru a my sme si mysleli, že bude veľmi ťažké, aby sa ešte niekedy sám prekonal. On si však počas leta zbalil kufor a namiesto ležania pri mori natočil hneď ďalší, tentokrát na vec Pro Děti. 

V ňom nám ukazuje typické Rusko vrátane babušky a všetkého, čo k tomu patrí. Veľmi atraktívne lokality, ikonické budovy, ihriská či garáže a Maniakovi kamoši sa postarali o jeden z najlepších videoklipov tohto roku. 

4. S. Barracuda feat. Rytmus - Noční Můra

V roku 2018 sa albumom pripomenul aj Sergei Barracuda, ktorý vydal posledný projekt zo svojej série Pouliční Ekonomická. Ďalšie albumy by už nemali byť natoľko temné, no ešte predtým sa ostravský člen Azurit Kingdom rozhodol vypísať z toho, čo ho najviac trápi. Aj preto dostávame korešpondujúci vizuál, ktorému na atraktivite ešte pridáva aj prítomnosť člena Kontrafaktu Rytmusa. Chalani si Morelovom videoklipe vyskúšali výrazne horšie platenú prácu a podali pri tom dôveryhodné výkony.

3. Gleb - Motorest

V prvej polovici roka sme Glebovu Audioknihu zaradili na tretie miesto a o titul jedného z najlepšieho klipu sa uchádzal aj teraz. A veru od toho nemal ďaleko. Do posledných dní sme ešte čakali aj na Gauč Storytelling, no ten už možno nestihne uzrieť svetlo sveta v aktuálnom roku, aj keď podľa všetkého sa máme na čo tešiť. 

Motorest len podčiarkuje, že Gleb má okolo seba veľa šikovných ľudí, ktorí jednoducho vedia, ako má vyzerať reprezentatívny videoklip hodný roku 2018. Kvalitnú prácu v tomto prípade odviedol režisér Peter Hoferica, kameraman Marián Ontko aj majster strihu Marek Bihuň.

2. Calin feat. Ben Cristovao - Děvče v první řadě

Spojenie Calina a Bena Cristovaa bolo najprv prekvapivé, no už po pár sekundách sme si vlastne uvedomili, že títo dvaja toho majú spoločného viac než dosť. Obaja sú lámačmi ženských sŕdc a nasvedčuje tomu aj spoločná novinka s názvom Děvče v první řadě. V skutočnosti však nejde o fanúšičku z koncertu, skôr bláznivú a žiarlivú priateľku, ktorá chce mať oboch len pre seba.

Vtipné spracovanie je treba brať s nadhľadom. Autorom je  Radim Zbořil, pričom sa na ňom po stránke námetu a scenára do veľkej miery podieľal aj samotný Calin, ktorý má pravdepodobne veľa vlastných skúseností.

1. Nik Tendo x Hasan – Sedm

Prvé miesto sme vlastne avizovali už v čase, keď vizuál uzrel svetlo sveta. Museli sme si však počkať na to, či niekto dokáže Nik Tendove voľné pokračovanie najlepšieho videoklipu prvého polroka s názvom Hvězdy prekonať. Nakoniec sa tak nestalo a románik s Terezou Valtovou si opäť odnáša prvenstvo. 

Videoklipu Petra Simona nemáme čo vytknúť, práve naopak musíme podotknúť, že kvalitou sa vyrovnáva zahraničnej produkcii. Prítomnosť ďalších členov Milion Plus, príbeh, výber netradičných lokalít a rekvizít jednoducho ladia natoľko, že sa už teraz nevieme dočkať ďalších podobných spoluprác. Pochvala patrí aj celému tímu vrátane Andreasa Gold, Mariána Ontka a Borisa Dugasa.

Anketa:
Aký videoklip sa najviac páčil tebe?
Lvcas Dope & DJ Wich feat. Separ - Lítat
Sheen & Jickson feat. Robin Zoot- Voliéry
Yzomandias x Hasan - Rehab
Robin Zoot & DJ Rusty - Emma Smetana x Nik Tendo, Yzomandias
Matys - Tlak
Maniak - Pro Děti
S. Barracuda feat. Rytmus - Noční Můra
Gleb - Motorest
Calin feat. Ben Cristovao - Děvče v první řadě
Nik Tendo x Hasan – Sedm
Iný (napíš do komentárov)
Lvcas Dope & DJ Wich feat. Separ - Lítat
6 %
66 Hlasov
Sheen & Jickson feat. Robin Zoot- Voliéry
2 %
18 Hlasov
Yzomandias x Hasan - Rehab
3 %
32 Hlasov
Robin Zoot & DJ Rusty - Emma Smetana x Nik Tendo, Yzomandias
3 %
35 Hlasov
Matys - Tlak
3 %
30 Hlasov
Maniak - Pro Děti
2 %
19 Hlasov
S. Barracuda feat. Rytmus - Noční Můra
9 %
96 Hlasov
Gleb - Motorest
21 %
236 Hlasov
Calin feat. Ben Cristovao - Děvče v první řadě
8 %
88 Hlasov
Nik Tendo x Hasan – Sedm
38 %
417 Hlasov
Iný (napíš do komentárov)
6 %
71 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia