Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. októbra 2018, 11:19
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Čínske mesto postaví umelý Mesiac do roku 2020. Svietiť bude 8-krát silnejšie ako ten reálny

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložiť Uložené

Umelý Mesiac má svietiť na povrch až 80 kilometrov.

Čína sa neustále snaží presvedčiť svet o svojej technickej vyspelosti. V tamojšom meste Čcheng-tu žije momentálne 14 miliónov obyvateľov a práve tí budú prvými svedkami ďalšieho veľkolepého plánu. V Čcheng-tu totiž vznikol plán vybudovať umelý Mesiac. Do roku 2020 chce mesto postaviť napodobeninu nášho prirodzeného satelitu.

Prezradil to Wu Čunfeng, predseda tamojšieho vesmírneho a technologického inštitútu CASC. Projekt predstavil a diskutoval na konferencii v Čcheng-tu.

Ako píše People’s Daily, umelý Mesiac má byť osemkrát silnejší než ten reálny. Žiariť bude na územie s priemerom 10 až 80 kilometrov. Podobne ako Mesiac, nepôjde o priamy zdroj svetla, len o jeho odraz. Lesklý povrch sa má postarať o odraz slnečných lúčov a bude sa dať aj ovládať.

Čínske mesto postaví umelý Mesiac do roku 2020. Svietiť bude 8-krát silnejšie ako ten reálny
Zdroj: NASA

Viac detailov zatiaľ nemáme, vieme len, že nápad pochádza od neznámeho francúzskeho umelca a že sa s testami začalo už pred niekoľkými rokmi. Teraz má Čína vraj dostatočné technologické možnosti, aby projekt zrealizovala.

Mesto Čcheng-tu bude spolupracovať predovšetkým s úradmi zodpovednými za chod čínskeho vesmírneho programu. Vynorilo sa však už množstvo kritiky – svetlo môže byť príliš silné a obťažovať ľudí. Existuje tu riziko, že naruší biorytmus ľudí aj zvierat a experti preto chcú, aby bol povrch umelého Mesiaca natoľko nereflektívny, že bude odrážať len slabé svetlo ako pri východe či západe Slnka.

Domov
Zdieľať
Diskusia