Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. októbra 2018, 10:33
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Grécko oficiálne zakázalo vozenie obéznych turistov na zúbožených somároch

ZAUJÍMAVOSTI GRÉCKO
Uložiť Uložené

Smutné fotografie prinútili grécke úrady konať.

Malebný grécky ostrov Santorini obsahuje viacero temných stránok. Na jednu z nich začali vo veľkom poukazovať miestni aktivisti pred pár mesiacmi a gréckemu ministerstvu rozvoja vidieka vôbec netrvalo dlho, kým vymyslelo nové regulácie.

Po strmých cestičkách Santorini by si sa za volantom automobilu ďaleko nedostal, a tak tam odjakživa obyvatelia využívali na prepravu somáre a oslíky. Kedysi pred dlhými stáročiami prepravovali vzácny tovar a slúžili ako stavebný kameň prekvitajúceho obchodu, lenže po turistickom ošiali už prevažne trávia svoj čas prechádzaním po schodoch s turistami na svojom chrbte.

Na tom by nemuselo byť nič zlé, keby majitelia somárov dodržiavali základné pravidlá. Namiesto toho sa zo zvierat snažia vytĺcť čo najviac peňazí. 

Somáre preto chovajú v nevyhovujúcich podmienkach, kde sa ľahko vyskytnú nepríjemné choroby. Nedostávajú dostatok jedla a vody, pričom práve bez vody v Santorini zviera aj človek pri dusnom počasí a silnom slnku ľahko skolabuje.

Problémom sú aj nesprávne zaistené sedlá, ktoré sa somárom vedia zarezať až do mäsa, avšak najväčšiu chybu predstavuje vozenie príliš ťažkých turistov.

Nové regulácie od ministerstva preto zakazujú somárom prevážať viac ako 100 kilogramov záťaže, prípadne maximálne pätinu ich hmotnosti.

Na vozenie ľudí nesmú byť využívané zvieratá v zhoršenom zdravotnom stave či v pokročilom štádiu tehotenstva a obydlia zvierat musia byť vybavené dezinfekciou. Aktivisti regulácie vítajú, avšak nevedia si predstaviť, ako presne budú majitelia zisťovať, či má turista viac alebo menej ako 100 kíl. Každopádne ide o správny krok dopredu.

Grécko oficiálne zakázalo vozenie obéznych turistov na zúbožených somároch
Zdroj: Help the Santorini Donkeys
Domov
Zdieľať
Diskusia