Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2018, 10:41
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

OSN chce upraviť stav marihuany v medzinárodnom práve. Výrobky z nej by nemuseli byť prísne kontrolované

ZAUJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložiť Uložené

Organizácia Spojených národov bude analyzovať marihuanu.

Organizácia Spojených národov plánuje po prvýkrát vo svojej histórii vypracovať hĺbkovú analýzu súčasnej klasifikácie marihuany a výrobkov z nej v medzinárodnom práve. Analýza bude pracovať s výsledkami farmakologických, toxikologických, terapeutických aj epidemiologických využití zelenej rastliny.

Výsledky analýzy by mali byť známe už v novembri, avšak ak by sa Organizácia Spojených národov napokon rozhodla klasifikáciu marihuany upraviť, podobné kroky by musela urobiť aj vláda Spojených štátov amerických.

V USA je marihuana definovaná ako droga v kategórii Schedule I, čo znamená, že by malo ísť o látku bez akéhokoľvek medicínskeho využitia a s vysokým potenciálom na vytvorenie závislosti a zneužívania látky.

OSN chce upraviť stav marihuany v medzinárodnom práve. Výrobky z nej by nemuseli byť prísne kontrolované
Zdroj: Pixabay

Priaznivci medicínskej marihuany argumentujú, že Američania umiestnili marihuanu do tejto kategórie v roku 1962 bez akýchkoľvek vedeckých dôkazov.

Svetová zdravotnícka organizácia ako súčasť OSN zverejnila už v júni svoje úvodné hodnotenie marihuany v širšej medzinárodnej perspektíve, pričom prvotné výsledky odporučili krajinám, že látka kanabidiol (CBD) obsiahnutá v marihuane by nemala byť nijak prísne kontrolovaná.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila 27. septembra 2023, 18:05

Užívanie kanabidiolu nie je vedecky nijak prepojené s prípadmi zneužívania látky či vytvorenie rizika pre verejnosť, pričom preukázala sa ako užitočná pri liečbe epilepsie.

Domov
Zdieľať
Diskusia