Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2018, 12:59
Čas čítania 0:00
Soňa M.

Dumledore vytvoril horcrux a bol samotná smrť. 10 šialených fanúšikovských teórií o Harrym Potterovi ťa vráti o pár rokov naspäť

FILMY A SERIÁLY HARRY POTTER
Uložiť Uložené

Tajomstvo Hermioninho kocúra a dôvod, prečo si Horace Slughorn myslí, že elixír lásky je nebezpečný? Aj na tieto otázky majú milovníci magického sveta svoje odpovede.

Klamal Albus Dumbledore Harrymu o tom, čo videl v zrkadle z Erisedu? A prečo Harry, Ron a Hermiona vôbec nemali byť v Chrabromile? Fanúšikovia vymýšľajú svoje teórie o svete čarodejníkov aj jedenásť rokov po tom, ako sa posledná kniha zo série o Harrym Potterovi objavila na pultoch kníhkupectiev. Tu je desať z nich:

1. Spoznal Krivolab Blacka a Pettigrewa?

Teórie vznikajú aj o na prvý pohľad bezvýznamných postavách, akou je napríklad Hermionin kocúr Krivolab. Niektorí fanúšikovia si myslia, že Krivolab bol domácim miláčikom Lilly Potterovej.


K tejto teórii ich doviedol list od Lilly pre Siriusa pred jej smrťou. Píše v ňom, že Harry sa potešil hračkárskej metle od krstného otca a takmer ňou zabil mačku. Je možné, že tá mačka bola Hermionin Krivolab?


Môžeme len hádať, no keď si ho Harryho kamarátka kupovala, povedali jej, že v obchode je už celú večnosť. Veľmi zvláštne bolo aj to, ako rýchlo Krivolab odhalil, že Prašivec alias Pettigrew je podvodník aj to, že čierny pes je v skutočnosti Sirius Black. Je možné, že Krivolab v tretej knihe len spoznal starých známych?

2. Albus Dumbledore a vlnené ponožky

Ďalšia fanúšikovská teória sa môže zdať mierne pritiahnutá za vlasy, ide v nej totiž o vlnené ponožky. Keď sa Harry v prvej knihe spýtal Dumbledora, čo vidí v zrkadle z Erisedu ukazujúcom najtajnejšie túžby, riaditeľ povedal: "Pár teplých vlnených ponožiek."


Neskôr sa čitatelia dozvedeli, že v skutočnosti videl svoju rodinu, kompletnú a šťastnú. No bolo jeho tvrdenie o ponožkách úplná lož? Youtuber Bryan Seeker si myslí, že nie. Podľa neho Dumbledorovu chorú a nestabilnú sestru Arianu rodičia naučili štrikovaniu, činnosti, ktorá údajne upokojuje. Niekedy sa k nej mal pridať aj mladý Albus.


Správnosť teórie môže naznačiť aj krátka pasáž zo šiestej knihy, kde Dumbledore povie: "Čítal som muklovské časopisy. Zaujali ma vzory na pletenie." Je teda možné, že obľúbený riaditeľ v zrkadle z Erisedu naozaj videl pár vlnených ponožiek, ktoré v mladosti plietol so sestrou?

3. Dumbledore = Smrť?

Čo ak sú traja bratia z príbehu v siedmej knihe v skutočnosti Voldemort, Snape a Harry? Tak schválne, či všetko sedí: Voldemort túžil po moci. Získal síce neporaziteľný prútik, no jeho túžba po moci ho napokon zabila. 
Snape celý život ľutoval, že kvôli nemu zomrela jeho milovaná Lilly, a preto sa rozhodol pracovať ako dvojitý agent, čo mu nakoniec prinieslo smrť.


Harry ako najmladší brat stretol smrť a boli si ako seberovní. Niečo podobné sa stalo na konci siedmej knihy, keď sa stretol s Albusom Dumbledorom v paralelnom svete vo svojej hlave. Niektorí fanúšikovia preto veria, že Dumbledore bol smrť, čo sa pozdáva aj samotnej J.K. Rowlingovej.

4. Ako vytvoriť horcrux? Je to nechutné

Na to, aby človek vytvoril horcrux, musí vraždiť. To vie každý fanúšik. Ak by však vražda stačila, horcruxy by boli všade. Presný návod na vytvorenie horcruxu sme sa nedozvedeli dokonca ani od profesora Slughorna. Ten v šiestej knihe povie len: "Je na to nejaké zaklínadlo, ale nepýtaj sa ma, neviem aké!"


Rowlingová však v rozhovore pre PotterCast povedala, že keď vysvetľovala celý proces svojmu editorovi, povracal sa. Mohol by v tom byť kanibalizmus? Presne to si myslí sirlionel z Redditu.


5. Harry, Ron a Hermiona vôbec nemali byť v Chrabromile

Už v prvej knihy vieme, že Harryho chcel pôvodne triediaci klobúk zaradiť do Slizolinu. Nespravil tak len preto, že Harry tam nechcel ísť. Na stretnutí Dumbledorovej armády sa zase Hermiona priznala, že triediaci klobúk "vážne uvažoval nad tým, že ju zaradí do Bystrohlavu," no nakoniec sa rozhodol pre Chrabromil.


Podľa fanúšikovskej teórie mal zase Ron skončiť v Bifľomore. Študenti tejto fakulty vynikajú svojou vernosťou a Ron bol väčšinu času mimoriadne verný Harrymu a Dumbledorovi. Okrem toho majú Bifľomorčania klubovňu pri kuchyni, čo by Ronovi a jeho láske k jedlu tiež náramne vyhovovalo. Ako by však vyzerala séria o Harrym Potterovi, keby každý z trojice Harry/Ron/Hermiona bol z inej fakulty?

6. Dursleyovci pod vplyvom Harryho?

To, ako negatívne na človeka môže vplývať horcrux, sme videli v poslednej knihe, kde Harry pod vplyvom medailónu nedokáže vyčariť Patronusa a Ron sa mení na odporného namrzeného fagana a napokon utečie.


Dozvedeli sme sa tiež, že Harry je Voldemortovým neplánovaným horcruxom. Mohli sa teda Dursleyovci k nemu otrasne správať celých jedenásť rokov preto, že boli pod vplyvom horcruxu? Aj keď táto teória znie hodnoverne, J.K. Rowlingová na Pottermore napísala, že Vernon Dursley bol k Harrymu krutý, pretože chlapec, ktorý prežil, mu tak veľmi pripomínal svojho otca Jamesa. "Prvé stretnutie Lilly a Jamesa Potterovcov s Petuniou a Vernonom skončilo zle, James sa na Vernonovi zabával a dal mu to najavo."


7. Slughorn zodpovedný za počatie Voldemorta?

Youtuberi SuperCarlin Brothers prišli s teóriou, že Horace Slughorn mohol byť zodpovedný za počatie Voldemorta. Ako k tomu došlo?


Podľa Dumbledora Voldemortova matka Merope dala peknému muklovi Tomovi Riddlovi elixír lásky a on s ňou ušiel. Počali spolu budúceho Voldemorta a Tom utiekol ešte pred narodením dieťaťa.


Ako však Merope namiešala taký zložitý elixír, keď nevedela čarami ani len opraviť hrniec? Ben Carlin zo SuperCarlinBrothers si myslí, že ju to naučil Horace Slughorn. Toho vždy priťahovali známi čarodejníci a potomkyňa spoluzakladateľa Rokfortu sa k nim určite radila.

Odporúčané
HARRY POTTER KVÍZ: Prečo prerušili hostinu počas Halloweenu a kto zradil Potterovcov? Otestuj sa, či si pamätáš detaily z kníh HARRY POTTER KVÍZ: Prečo prerušili hostinu počas Halloweenu a kto zradil Potterovcov? Otestuj sa, či si pamätáš detaily z kníh 28. októbra 2023, 11:00

Či sa Slughorn a Merope stretli, sa nevie, no podľa dátumov narodenia sa mohli stretnúť, a to dokonca na Rokforte. Samotný Slughorn sa o niekoľko rokov neskôr o elixíre lásky pred Harrym vyjadril, že je najnebezpečnejší v miestnosti. A to v nej bol elixír pravdy a odvar všehodžúsu. Žeby sa starý Slugy zhrozil sám nad sebou?


8. Prečo Neville vyhral pre Chrabromil školský pohár

Na konci Kameňa mudrcov sme si všetci mysleli, že Dumbledore dal Nevillovi slávnych desať bodov za to, že sa postavil priateľom, aby tak demonštroval akýsi inkluzívny prístup v čarodejníckom vzdelávaní.


Neskôr sme sa však dozvedeli, že Dumbledore mal v mladosti sám problém vzoprieť sa svojej platonickej láske Gellertovi Grindelwaldovi. Keď to nakoniec urobil, jeho sestra zomrela. Preto chápal, aké to bolo pre Nevilla.

9. Šmuklovia Creeveyovci

Colin a Dennis Creeveyovci síce nepatrili k ústredným postavám, no zabudnúť na nich je naozaj ťažké. Boli to Harryho najväčší obdivovatelia, bratia muklovského pôvodu z Chrabromilu.


Niektorí fanúšikovia v ich prípade poukazujú na to, aké je zvláštne, že by mali dvaja muklovia dvoch synov čarodejníkov. Podľa teórie boli rodičia Creeveyovcov šmuklovia, čiže čarodejníci bez čarovnej moci. Ich rodiny boli z nich vraj také sklamané, že ich dali do muklovského sirotinca a upravili im pamäť.


V Tajomnej komnate Colin Creevey hovorí, že jeho otec, mliekar, si rád pozerá fotografie z Rokfortu. Podľa niektorých fanúšikov je toto jeho spôsob rozpamätávana sa na detstvo v čarodejníckej komunite.


10. Vytvoril Dumbledore horcrux?

Ďalšia teória pochádza opäť z dielne SuperCarlinBrothers. Tí si myslia, že Albus Dumbledore vytvoril horcrux. Znie to nepravdepodobne? Tak počúvaj toto: Horcrux mal podľa nich byť Dumbledorov maznáčik fénix Félix.


Teória ponúka príbeh o tom, ako Dumbledore  skryl do Félixa úlomok svojej duše po smrti sestry Ariany. Jonathan z kanálu SuperCarlinBrothers argumentoval tým, že Dumbledore až príliš dobre rozumel Voldemortovmu rozhodnutiu premeniť na horcrux  hada Nagini. J.K. Rowlingová však teóriu na Twitteri poprela so slovami, že tú myšlienku považuje za "zvláštne znepokojujúcu."

Domov
Zdieľať
Diskusia