Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. júla 2018, 21:58
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Za maličkou grónskou dedinkou sa zjavil obrovský ľadovec veľký ako polovica Manhattanu. Miestni sa obávali vzniku tsunami

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zábery ako z katastrofického filmu pochádzajú z Grónska.

Obyvatelia grónskych dediniek pri pobreží si zvykli na ľadovce plávajúce len zopár desiatok metrov od svojich domov. Uplynulé dni však ku pobrežiu dedinky Innaarsuit priniesli ľadovec, ktorého veľkosť sa odhaduje na približne polovicu amerického Manhattanu. Obrovská kopa ľadu vystrašila 169 miestnych obyvateľov, pretože podobne veľký ľadovec nebol pri dedinke spozorovaný už poriadne dlho.

Ľadovec by mal mať hmotnosť neuveriteľných 11 miliónov ton a aj keď na prvý pohľad vyzerá majestátne, v skutočnosti väčšinu svojej veľkosti ukrýva pod hladinou. Miestni obyvatelia mali strach z toho, že teplé počasie, dážď a gravitácia zapríčinia postupné rozpadávanie ľadovca, čo by s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobilo prívalovú vlnu tsunami.

Na videu je zachytený moment, kedy sa z ľadovca odlomil menší kúsok a do malého prístavu o pár sekúnd smerovala silná vlna, takže ľudia si ani nechcú predstavovať, ako by dopadla dedinka, keby sa odlomil obrovský kus. Časť obyvateľov bola kvôli hroziacemu nebezpečenstvu aj evakuovaná, ale ľadovec sa našťastie v posledných hodinách posunul o čosi severnejšie. Nie je však vylúčené, že ho počasie zaveje naspäť ku pobrežiu.

Experti zachytili odlomenie ľadovca aj na druhej strane ostrova

Domov
Zdieľať
Diskusia