Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2018, 19:49
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

8-ročné dievčatko bez domova si poctivo robilo domáce úlohy na ulici. Chudobná rodina žije v daždi, aby mohli dcére dopriať vzdelanie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na Filipínach to majú chudobné rodiny naozaj drsné.

Vzdelanie je základ. Otvára dvere do sveta a určuje tvoje pracovné pozície či sociálne postavenie, čo sú veľmi dôležité faktory spokojného života. Kým na Slovensku nie je zložité získať vzdelanie, v iných krajinách je s tým väčší problém. Nie každá úroveň vzdelania je totiž zadarmo a aj keď sa niektoré školy označujú za bezplatné, sú s nimi spojené hromady nákladov, na učebnice či fondy.

Pre vývoj dieťaťa je prirodzené, aby získavalo vzdelanie. Naplno si to uvedomujú aj rodiny vo Filipínach, kde viac ako štvrtina obyvateľstva žije pod hranicou chudoby. Školská dochádza v takýchto komunitách je veľkou prestíźou a viacero rodín radšej skončí na ulici, ako by svojmu dieťaťu nemali dopriať riadne vzdelanie. Ak chcú sebe a svojej rodine zabezpečiť lepšiu budúcnosť, škola je naozaj dôležitá.

8-ročné dievčatko Elaine Dolfo takisto žije na ulici, spolu s rodičmi a mladšou dcérou. O dom prišli, keď otec ochorel a rodina prišla o príjem. Nezvládali zaplatiť nájom, Elaine to však neodradilo a rozhodla sa, že bude študovať tak usilovne, ako to len zvládne.

Na internet sa teraz dostala dojímavá fotografia, kde Elaine robí všetko pre lepšiu budúcnosť svojej rodiny a na domácich úlohách usilovne pracuje aj v daždi. Ani silný vietor dievča nezastavil, aby úlohy poctivo vyplnilo a odovzdalo, pričom sa pred poveternostnými podmienkami chránila len kabátom a určite jej nebolo teplo. Jej odhodlanie je naozaj obdivuhodné a príbeh z Filipín nám pripomína, že by sme mali byť vďační za všetko, čo máme, keďže o to môžeme kedykoľvek prísť.

Domov
Zdieľať
Diskusia