Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júna 2018, 10:13
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ako nebeské tsunami. Turista zachytil nad alpským jazerom neuveriteľný prírodný fenomén, ktorý z oblaku zoslal obrovské množstvo vody

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Hromada vody odrazu začala padať priamo z nebies.

Švajčiar Peter Maier miluje prírodu. Na výlety si so sebou vždy berie aj ruksak s fotoaparátom, aby mohol zaznamenávať krásu okolo seba, ale na nedávnom výlete v rakúskych Alpách v žiadnom prípade nepredpokladal, čo natočí. V hoteli pri jazere Millstater See nechal viac ako polhodinu položenú svoju kameru, pretože si chcel vytvoriť časozberné video a pokochať sa neustále vibrujúcou prírodou. Avšak, zachytil rovno fenomén s komplikovaným názvom wet microburst, čiže vlhký silný lokálny zostupný prúd, ako ho nazývajú v našom SHMÚ.

Fenomén pozostáva zo silného vetra, ale najmä obrovského množstva spadnutých zrážok za mimoriadne krátky čas. Peter natočil nad alpským jazerom pohybujúci sa oblak, z ktorého odrazu vypadlo toľko zrážok a krúp, že to na videu vyzerá, ako keby sa otvorili nebesá a poslali na zemský povrch silné tsunami.

Švajčiar spočiatku ani nechcel veriť vlastným očiam a svoje video zavesil na internet, kde už nazbieralo viac ako milión zhliadnutí. Microburst sa pritom nevyskytuje len nad jazerami, ale pokojne aj nad obývaným územím. Na spomínanej stránke SHMÚ nájdeš fotografie z viacerých slovenských miest, ktoré ho výborne ilustrujú.

Domov
Zdieľať
Diskusia