Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. mája 2018, 19:38
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Neprávom sedel 17 rokov za mrežami. Sudkyňu držal po oslobodení za ruku so slzami v očiach a oslavoval zbavenie trestu za vraždu

ZAUJÍMAVOSTI VÄZENIE VRAŽDA
Uložiť Uložené

Príbeh Johna Bunna je najlepším dôkazom toho, ako rýchlo vie zlyhať spravodlivosť.

Obyčajný deň v polovici augusta 1991 zmenil dvom americkým chlapcom život. John Bunn mal vtedy iba 14 rokov a Rosean Hargrove zase 17 rokov, pričom po anonymnom tipe ich nadránom prišla zadržať polícia. V Brooklyne sa stala vražda, pri ktorej zomrel Rolando Neischer a zranený bol aj Robert Crosson.

Obaja pracovali ako strážnici vo väznici, ale v tej chvíli sedeli o štvrtej ráno vo svojom aute a Neischera mali zavraždiť dvaja mladíci, ktorí chceli auto ukradnúť. Ani nevedno ako, policajti našli práve Bunna a Hargrovea, postavili ich pred Crossona a on ich okamžite identifikoval ako vrahov.


Nezáležalo na tom, že odtlačky prstov na bicykloch zanechaných na mieste činu nepasovali a neexistovali žiadne dôkazy, ktoré by mladíkov umiestnili na miesto činu, pretože po čase nasledoval súdny proces trvajúci iba jediný deň. Za jeden deň zhromaždili porotu, prokurátora aj svedkov a na konci dňa prišiel zdrvujúci verdikt. Obaja chlapci boli veľmi rýchlo usvedčení z vraždy a skončili za mrežami. John Bunn strávil vo väzení ako nevinný človek dlhých 17 rokov.

Odporúčané
Na „samotke“ strávil vyše 13 000 dní – viac ako polovicu života. Chcel znásilniť a dobodať dozorcu Na „samotke“ strávil vyše 13 000 dní – viac ako polovicu života. Chcel znásilniť a dobodať dozorcu 31. októbra 2023, 9:30

Pri nástupe do výkonu trestu bol stále iba mladý chlapec v puberte, a tak sa formoval za múrmi väznice. Sám sa v nej naučil čítať a za dlhé roky prečítal stovky či tisícky kníh. Šťastie sa naňho usmialo až v roku 2009, keď ho sudca prepustil na slobodu na podmienku, ale John sa nevzdával. Získal novú životnú šancu, pretože o dva roky získal právo na nový súdny proces. Práve v ňom dosiahol zbavenie usvedčenia a plné oslobodenie spod všetkých obvinení, čo sa nieslo vo veľmi emotívnej atmosfére.

Sudkyňa Shawndya Simpson kritizovala spôsob, ako celý prípad pred rokmi vyzeral a napokon Johna oslobodila v plnom rozsahu. Slobodný muž v tej chvíli podišiel priamo pred sudkyňu, chytil ju za ruky a so slzami v očiach si položil hlavu. Po 17 rokoch dokázal očistiť svoje meno a začať odznova, aj keď už nie je najmladší.

Domov
Zdieľať
Diskusia