Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. mája 2018, 18:17
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Za pískanie po ženách či mužoch na ulici ťa vo Francúzsku čaká pokuta až do 750 eur. Nový zákon chce, aby sa ľudia cítili bezpečnejšie

ZAUJÍMAVOSTI FRANCÚZSKO
Uložiť Uložené

Zákon chce zachrániť klasickú francúzsku romantiku.

Francúzsko už od minulého roka plánuje veľkú ofenzívu proti sexuálnemu obťažovaniu v uliciach svojich miest. Sexuálne obťažovanie pritom nemusí znamenať len nevhodné a nechcené dotyky, ale aj verbálne narážky či pískanie. Práve pískanie a hlúpe poznámky na ženy vyprovokovali zástupcov francúzskej legislatívy, aby prišli s návrhom zákona, ktorý bude podobné správanie tvrdo trestať.

Pred pár dňami návrh úspešne schválili v dolnej komore francúzskeho parlamentu, v Národnom zhromaždení, a zákon momentálne čaká na prerokovanie aj v Senáte, ktorý predstavuje hornú komoru parlamentu. Proti obťažovaniu bojuje veľmi silnými zbraňami a nerozlišuje medzi tým, či obťažujú muži ženy alebo ženy mužov.

Za pískanie po ženách či mužoch na ulici ťa vo Francúzsku čaká pokuta až do 750 eur. Nový zákon chce, aby sa ľudia cítili bezpečnejšie
Zdroj: Pixabay

Policajti po schválení zákona Senátom získajú právomoc pokutovať ľudí, ktorí sa previnili aj verbálnym obťažovaním okoloidúcich, pokutami od 90 do 750 eur. Samotný prezident Emmanuel Macron označil zákon za nástroj na to, aby sa ženy mohli po uliciach prechádzať bez strachu z toho, že na nich niekto začne oplzlo vykrikovať.

Odporúčané
Slovenka Denisa žije v Paríži, stážuje v Louis Vuitton: Škola ma celkovo vyjde 48 000 eur, ako študenti makáme od rána do večera Slovenka Denisa žije v Paríži, stážuje v Louis Vuitton: Škola ma celkovo vyjde 48 000 eur, ako študenti makáme od rána do večera 20. januára 2024, 9:30

Ak k tomu aj dôjde, muži či ženy si zrejme rýchlo rozmyslia, či chcú zbytočne zaplatiť stovky eur za svoje nevhodné správanie. Posudzovanie závažnosti správania bude už na jednotlivých policajtoch, čo pravdepodobne vytvorí komplikácie a nezhody, ale zástancovia tvrdia, že cieľom zákona je zachrániť klasickú francúzsku romantiku na uliciach. 

Domov
Zdieľať
Diskusia