Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2018, 17:07
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Stane sa strašidelná časť Black Mirror realitou? Robotické včely si chce patentovať spoločnosť Walmart, ale ľudia sa boja špionáže

ZAUJÍMAVOSTI BLACK MIRROR
Uložiť Uložené

Walmart má s robotickými včelami veľké plány.

Seriál Black Mirror zdanlivo opäť trafil do čierneho. Ešte v roku 2016 vyšla v rámci seriálu epizóda s názvom Hated in the Nation, ktorej hlavná myšlienka bola založená na vraždiacich robotických včelách. Spoločnosť vyvíjajúca včely síce tvrdila, že ich má vždy pod kontrolou a nepoužíva ich na žiadne vedľajšie úlohy okrem opeľovania rastlín, lenže do systému sa nabúral hacker a nechával ľudí sadisticky zabíjať.

Proti robotickým včelám neexistovala prakticky žiadna obrana, a tak nielenže mohli slúžiť ako prostriedok na špionáž, ale aj ako vraždiace stroje. Samozrejme, príbeh bol trochu pritiahnutý za hlavu, avšak spoločnosť Walmart nedávno požiadala o patentovanie viacerých zariadení z oblasti farmárčenia.

Stane sa strašidelná časť Black Mirror realitou? Robotické včely si chce patentovať spoločnosť Walmart, ale ľudia sa boja špionáže
Zdroj: Polynoid/Greenpeace/Vimeo

Jeden z patentov opisuje aj autonómne robotické drony, ktoré by mali byť schopné rastliny opeľovať, ale aj striekať rôznymi pesticídmi a starať sa o to, aby poľnohospodárstvo fungovalo efektívnejšie. Využívanie robotických včiel by mohlo znížiť náklady na obhospodárovanie pôdy a Walmart by mohol získať väčšiu kontrolu nad jedlom, ktoré vo svojich obchodoch predáva.

Odporúčané
Recenzia: Black Mirror: z pôvodne podmanivej sci-fi dystópie tvorcovia urobili multižánrovú antológiu s kolísavou kvalitou Recenzia: Black Mirror: z pôvodne podmanivej sci-fi dystópie tvorcovia urobili multižánrovú antológiu s kolísavou kvalitou 16. júna 2023, 15:00

Opeľovanie rastlín pritom prechádza veľkou krízou, za ktorou stojí najmä vymieranie včiel. Včely predstavujú základný stavebný kameň nášho jedálnička, aj keď si to na prvý pohľad často neuvedomujeme, a ich populácia výrazne ubúda. Aj preto by mohli byť robotické včely riešením tejto situácie, a tak budeme musieť spoločnostiam veriť, že ich kameru a senzory nepožičajú vláde či hackerom, ktorí by ich mohli veľmi rýchlo zneužiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia