Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2018, 19:37
Čas čítania 0:00
Radka T.

Škrtí herečky, pľuje im do tváre a ešte sa aj zastáva sexu s maloletou. Na Quentina Tarantina sa to len tak sype

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Podľa zainteresovaných môže súčasné výhrady prežiť bez väčšej ujmy.

Na celosvetovo slávnych a vplyvných mužov z filmového priemyslu sa to v posledných mesiacoch len tak sype. Všetko odštartovalo Harveym Weinsteinom. Producenta rôzne herečky obvinili zo sexuálneho obťažovania či útokov. Spoluprácu s ním však prerušil pri svojom novom projekte aj Quentin Tarantino, režisér Pulp Fiction, Nehanebných bastardov či Kill Bill. Lenže aj on už má „za ušami“. Objavili sa totiž obvinenia, ktoré ho nestavajú do príjemného svetla. Denník Guardian napísal, že vyvolávajú dokonca špekulácie o jeho budúcnosti.

Odštartovala to Uma Thurman, ktorá priznala, že Tarantino na ňu kládol vysoké nároky a vystavil ju nebezpečenstvu. Práve počas natáčania filmu Kill Bill, kde hrá Thurman, musela šoférovať auto šialenou rýchlosťou. Herečka pritom škaredo havarovala, čo naštrbilo jej vzťahy s režisérom. V reakcii na to Tarantino vyjadril ľútosť. Lenže to stále nie je všetko.

Filmový tvorca totiž herečku počas natáčania škrtil a napľul do tváre a inú filmovú hviezdu Diane Kruger zas dusil  pri natáčaní Nehanebných bastardov. Pre najlepší záber je totiž schopný ísť do extrémov. Lenže vo svete, ktorý sa stal citlivým voči násiliu na ženách, mu tieto činy nepridávajú dobré body, aj keď niektorí ľudia stoja na jeho strane. „Rada by som povedala, že moje pracovné skúsenosti s Quentinom Tarantinom boli čistá radosť. Zaobchádzal so mnou s úplným rešpektom a nikdy nezneužíval svoju moc alebo ma nútil k niečomu, pri čom by som sa cítila nepríjemne,“ vyhlásila na margo prevalenia toho, čo musia herci pri jeho filmoch podstupovať, Kruger.

Škrtí herečky, pľuje im do tváre a ešte sa aj zastáva sexu s maloletou. Na Quentina Tarantina sa to len tak sype
Zdroj: commons.wikimedia.org/Sgt. Michael Connors

Problémom Tarantina je však aj to, že sa podarilo oživiť dávny rozhovor s Howardom Sternom, kde sa vyjadroval k Romanovi Polanskemu. Ako je známe, Polanski sa vyhýba Spojeným štátom kvôli trestu za sex s vtedy 13-ročnou modelkou, za ktorý ho americký súd odsúdil. Tam sa tento pohlavný styk považuje za znásilnenie. Kameňom úrazu je, že Tarantino sa Polanskeho prakticky zastal. „Neznásilnil trinásťročnú. Vyplávajúc zo zákona to bolo znásilnenie, v poriadku. Nie je to však to isté. Mal sex s maloletou. To nie je znásilnenie,“ povedal Tarantino. V roku 2003 by takéto vyhlásenie mohlo pohoršilo hŕstku ľudí, v roku 2018 je z toho problém. Podľa neho s Polanskim dievča ochotne randilo a samo chcelo sex. 

Škrtí herečky, pľuje im do tváre a ešte sa aj zastáva sexu s maloletou. Na Quentina Tarantina sa to len tak sype
Zdroj: commons.wikimedia.org/Georges Biard

Opísanie tvrdého zaobchádzania s herečkami či dokonca ich šikanovanie i zastávanie sa Polanskeho vyvolalo búrlivé reakcie iných herečiek. Napríklad Busy Philipps oľutovala, že sa niekedy uchádzala o úlohu v jeho filme a Jessica Chastain sa pohoršila nad tým, dokedy ešte sa bude násilie na ženách považovať za zábavu. Trochu škodoradosti ako keby preukázala Melissa Silverstein z iniciatívy pre rodovú rovnosť. Vyjadrila sa, že tento zlomový moment by mohol mať trvalý vplyv na Tarantinovú kariéru. „Myslím, že ľudia sú skutočne znechutení,“ vyhlásila.

Až také horúce to však napokon zrejme nebude. Tarantino totiž nebol obvinený zo sexuálneho harašmentu a preto by mohol vlnu negatívnych vyjadrení smerom k jeho osobe prežiť bez väčšej ujmy. Navyše, Tarantino chce urobiť film o Polanskom, o tom, ako Charles Manson so svojimi kumpánmi brutálne zavraždili jeho manželku. „Teraz Tarantino urobí film o Polanskom. Prečo to niekto financuje?“ tweetoval Judd Apatow. Spoločnosť Sony, pod ktorý režisér film posunul namiesto spolupráce s Weinsteinom, odmietla film komentovať. 

Škrtí herečky, pľuje im do tváre a ešte sa aj zastáva sexu s maloletou. Na Quentina Tarantina sa to len tak sype
Zdroj: flickr.com/Lily Laurent
Domov
Zdieľať
Diskusia