Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2018, 13:11
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Prenasleduje vás cielená reklama po celom internete? Takto ju vypnete na Androide a iOS

TECH TIPY A TRIKY
Uložiť Uložené

Jednoduchý návod vám dá raz a navždy pokoj od personalizovanej reklamy.

Prezerali ste si ponuku e-shopu a teraz sa vám niekoľko nasledujúcich dní zobrazujú dané produkty alebo služby na každom možnom reklamnom banneri? Ak áno, znamená to, že zariadeniu umožňujete, aby vás, respektíve weby, ktoré ste prezerali, sledovalo a postupom času vypracovávalo unikátny profil záujmov. Na základe histórie a vášho súhlasu by tak mali servírované reklamy zobrazovať len relevantný obsah, čím na seba prilákajú pozornosť a splnia svoj hlavný účel - predať sa. Vo výsledku to však môže poriadne narúšať súkromie a zároveň podprahovo ovplyvňovať zákazníka, ktorý v istom momente neodolá a kúpi.

Niektorým užívateľom personalizovaná reklama vyhovuje, iným zase nie. Ak patríte do druhej skupiny, pozrite sa, ako môžete toto sledovanie jednoducho vypnúť. Pozor, obmedzenie sledovania neznamená úplne vypnutie reklamného obsahu. Generovaná reklama bude neustále rovnako frekventovaná, avšak s nižšou pravdepodobnosť, že vás niečím upúta. 

 

Ako na to v prípade iOS vysvetľuje prehľadný obrázok nižšie. Otvorte Nastavenia, následne vyberte položku Súkromie a v nej na samom konci zoznamu Reklamu. Okrem obmedzenia sledovania môžete resetovať i reklamný identifikátor, ktorý doposiaľ aktívne zhromažďoval údaje o prehliadanom obsahu a vypracovával jedinečný profil.

 

Prenasleduje vás cielená reklama po celom internete? Takto ju vypnete na Androide a iOS
Zdroj: Tomáš M.

V prípade Androidu sa konkrétna cesta môže líšiť, hľadajte však v nastaveniach položku Google, Google účet a tak podobne. Následne vyberte položku Reklamy a opäť môžete deaktivovať prispôsobovanie reklám.

Prenasleduje vás cielená reklama po celom internete? Takto ju vypnete na Androide a iOS
Zdroj: Tomáš M.

A takto vypnete v desktopových prehliadačoch neustále požiadavky na posielanie notifikácií.

Domov
Zdieľať
Diskusia