Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2017, 18:18
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Disney si upevňuje pozíciu jednej z najväčších mediálnych spoločností na svete. Čo všetko kúpou 21st Century Fox vlastne získa?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Dnes sme boli spoločne so zvyškom sveta svedkami obrovského obchodu medzi spoločnosťami Disney a 21st Century Fox. Čo všetko je ale predmetom dohody?

To, o čom sa v zákulisí Hollywoodu hovorilo už niekoľko poslední dní, sa stalo konečne oficiálnym. Ako sme vás už v priebehu dňa informovali, Spoločnosť The Walt Disney Company dnes celému svetu oznámila, že zakúpila väčšinu aktivít spoločnosti 21st Century Fox za neuveriteľných 66,1 miliardy dolárov. Čo všetko ale táto dohoda desaťročia obsahuje a čo v Disney vlastne získajú? Na to sa teraz spoločne pozrieme aj vďaka obsiahlej tlačovej správe, ktorá bola zverejnená spoločne so správou o definitívnej dohode medzi spoločnosťami.

The Walt Disney Company a Twenty-First Century Fox, Inc. uzavreli definitívnu dohodu, vďaka ktorej Disney získa 21st Century Fox, a to spolu s filmovými a televíznymi štúdiami Twentieth Century Fox aj s ďalšími káblovými a medzinárodnými televíznymi podnikmi. Ich približná hodnota sa pohybuje na hranici 52,4 miliardy dolárov. Vychádzajúc z odhodlania Disney poskytovať tú najkvalitnejšiu zábavu, dovolí spoločnosti Disney získanie týchto doplnkových majetkov vytvárať ešte pôsobivejší obsah, vybudovať priame vzťahy so zákazníkmi z celého sveta a doručiť spotrebiteľom oveľa presvedčivejší či zábavnejší zážitok kdekoľvek a v akejkoľvek forme.

Disney si upevňuje pozíciu jednej z najväčších mediálnych spoločností na svete. Čo všetko kúpou 21st Century Fox vlastne získa?
Zdroj: 20th Century Fox

Kombinácia Disney s uznávanými filmovými podnikmi spoločnosti 21st Century Fox, ako 20th Century Fox, Fox Searchlight Pictures a Fox 2000 dozaista ponúkne rozmanité a presvedčivé príbehy. Vyššie spomínané podniky sú totiž domovom filmových svetov, ako napríklad Avatar, X-Men či Fantastic Four, no pod ich hlavičkou vzniklo aj mnoho iných oceňovaných filmov. Spomeňme aspoň The Grand Budapest Hotel, Hidden Figures, Gone Girl, The Shape of Water alebo The Martian.

Zahanbiť sa však nenechajú ani projekty televízne, za ktorými stoja Twentieth Century Fox Television, FX Productions a Fox21. Vďaka nim diváci dostávali ďalšie a ďalšie epizódy seriálov The Americans, This Is Us, Modern Family, The Simpsons a mnohých iných celosvetovo populárnych hitov z televíznych obrazoviek. V Disney okrem tohto všetkého získali aj FX Networks, National Geographic, Fox Sports Regional Networks, Fox Networks Group International, Star India, Sky plc, Tata Sky, Endemol Shine Group či streamovaciu spoločnosť Hulu.

K celému obchodu sa, samozrejme, vyjadrili aj predstavitelia oboch zúčastnených strán. Ako prvý bol v tlačovej správe citovaný predseda a generálny riaditeľ spoločnosť The Walt Disney Company Bob Iger, ktorý sa navyše s Disney dohodol aj na predĺžení pracovnej zmluvy do konca kalendárneho roka 2021.

Disney si upevňuje pozíciu jednej z najväčších mediálnych spoločností na svete. Čo všetko kúpou 21st Century Fox vlastne získa?
Zdroj: 20th Century Fox

Získanie tejto hviezdnej kolekcie podnikov od 21st Century Fox odráža rastúci dopyt spotrebiteľov po bohatej rôznorodosti zážitkov, ktoré sú viac presvedčivejšie, prístupnejšie a pohodlnejšie, než kedykoľvek predtým. Sme poctení a vďační za to, že nám Rupert Murdoch (vedúci spoločnosti 21st Century Fox, pozn. red.) zveril budúcnosť podnikov, ktoré budoval celý svoj život. Rovnako sa už nesmierne tešíme na príležitosť výrazne zvýšiť naše portfólio obľúbených sérií a značiek, ktoré značne zväčšia aj naše ponuky pre zákazníkov. Táto dohoda taktiež významne rozšíri náš medzinárodný dosah, čo nám umožní ponúknuť prvotriedne príbehy a inovatívne distribučné platformy širšej škále spotrebiteľov, a to na kľúčových trhoch po celom svete.

Vyjadril sa aj vyššie spomínaný Rupert Murdoch: „Sme extrémne hrdí na to, čo sme dokázali vybudovať v rámci spoločnosti 21st Century Fox a pevne verím, že táto kombinácia s Disney bude pre akcionárov obrovským plusom. Spoločnosť Disney totiž pokračuje v nastolenom tempe a všetkým ukazuje, ako vyzerá vzrušujúci a dynamický priemysel. Som presvedčený aj o tom, že kombinácia Disney a Foxu bude pod vedením Boba Igera jednou z najväčších spoločností na svete. Sme vďační, že Bob zotrvá na svojej pozícii a bude s týmto kombinovaným tímom odhodlaný uspieť.

Disney si upevňuje pozíciu jednej z najväčších mediálnych spoločností na svete. Čo všetko kúpou 21st Century Fox vlastne získa?
Zdroj: 20th Century Fox

O slovo sa však nakoniec prihlásil ešte Orin C. Smith, vedúci riaditeľ správnej rady v Disney: „Pri zvažovaní tejto strategickej akvizície bolo pre správnu radu dôležité, aby Bob zostal v spoločnosti ako predseda a generálny riaditeľ do roku 2021 a poskytol svoju víziu a vodcovstvo, ktoré sú potrebné na úspešné dokončenie a integráciu tak obrovskej a komplexnej udalosti. Zdieľame názor našich náprotivkov v 21st Century Fox a veríme, že predĺženie Bobovho funkčného obdobia je v najlepšom záujme našej spoločnosti aj našich akcionárov. Zároveň sme si istí, že jeho zotrvanie výrazne pomôže Disney k tomu, aby spoločnosť dokázala pre túto mimoriadnu akvizíciu zabezpečiť dlhodobú hodnotu.

Príchod obsahu a možností spoločnosti 21st Century Fox spoločne s jej širokou medzinárodnou stopou, prvotriednymi manažérmi a autormi príbehov umožní Disney ďalej rozvíjať úsilie o poskytnutie pútavejšieho zážitku. Čo ale väčšinu filmových fanúšikov zaujíma asi najviac, je skutočnosť, že dohoda spoločností umožňuje Disney spojiť značky, ako X-Men, Fantastic Four či Deadpool so svetom MCU, čo znamená príchod bohatšieho a oveľa komplexnejšieho filmového univerza komiksoviek, plného prepojených príbehov a obľúbených postáv.

No netreba zabúdať ani obrovský svet Avatara, ktorý so sebou taktiež prináša možnosti rozšírenia. A hoci si už návštevníci zábavných parkov patriacich Disney mohli tento rok vychutnávať krásy Pandory, buďte si istí, že spoločnosť to po kúpe Foxu roztočí oveľa viac. O ďalších filmových a seriálových značkách, ktorými bude Disney disponovať, vám už ale (snáď čoskoro) povieme podrobnejšie v ďalšom článku.

Disney si upevňuje pozíciu jednej z najväčších mediálnych spoločností na svete. Čo všetko kúpou 21st Century Fox vlastne získa?
Zdroj: Marvel Studios

Teraz sa však vráťme k ďalším možnostiam, ktoré Disney na trhu získa. Medzinárodný dosah rozšíri aj vďaka platenej televízii Sky (21st Century Fox vlastní iba 39%, zvyšok má ale v pláne získať pred uzavretím obchodu s Disney), ktorú využíva takmer 23 miliónov domácností naprieč Veľkou Britániou, Írskom, Nemeckom, Austráliou či Talianskom. Fox Networks International je zasa rozšírené vo viac ako 170 krajinách sveta a Star India má každý mesiac okolo 720 miliónov divákov v Indii a v ďalších viac ako 100 krajinách. To už sú naozaj pekné čísla.

A ako je to teda s tou kúpou? Nuž, dohoda by sa mala uskutočniť formou akcií, pričom podľa podmienok zmluvy obdržia akcionári 21st Century Fox od Disney 0,2745 akcie za každú svoju akciu. Tento výmenný pomer bol stanovený na základe 30-dňovej priemernej ceny akcií spoločnosti Disney. Tá na seba taktiež prevezme dlh spoločnosti 21st Century Fox, ktorý má hodnotu približne 13,7 miliardy dolárov. Bezprostredne pred akvizíciou 21st Century Fox ešte oddelí od samostatnej firmy spravodajské siete a stanice Fox Broadcasting, Fox News Channel, Fox Business Network, FS1, FS2 a Big Ten Network. Tie jediné totiž nie sú súčasťou dohody, ale pripadnú novouvedenej spoločnosti a jej akcionárom.

Disney si upevňuje pozíciu jednej z najväčších mediálnych spoločností na svete. Čo všetko kúpou 21st Century Fox vlastne získa?
Zdroj: 20th Century Fox

Disney týmto obchodom upevní svoju pozíciu jednej z najväčších mediálnych spoločností na svete, pričom sa stane ešte väčším konkurentom technologických firiem v zábavnom priemysle. Pevne veríme, že vás tento článok obohatil o množstvo informácií a vniesol trochu svetla do celej situácie okolo Disney a 21st Century Fox. Ste radi, že vznikol tento megaobchod, alebo by ste si skôr želali, aby ostali spoločnosti oddelené? Určite sa s nami podeľte o vaše dojmy v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia