Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. novembra 2017, 14:19
Čas čítania 0:00
Radka T.

10 známych svetových športovcov, ktorí brali na vrchole slávy drogy

ŠPORT DROGY ŠPORT ZÁVISLOSTI
Uložiť Uložené

Aj špičkoví športovci si vedeli poriadne uletieť. Svoje drogové škandály trpko oľutovali alebo na ne tvrdo doplatili.

Majú dokonalé telá, striktný jedálniček aj prísny režim. O to viac šokuje zistenie, že mnohí z nich sa nestránili návykových látok. Nepovolený doping však na mysli nemáme. Mimochodom, aj v súvislosti s ním sa z času na čas vynoria otázky, či vôbec dokážu športovci vydať nadľudský výkon bez akýchkoľvek podporných látok.

Tí, ktorí ich nepotrebujú a poctivo na sebe makajú, si zaslúžia veľký rešpekt. No je aj veľa tých, ktorí si „uleteli“ nielen s dopingom, ale i drogami. Na vrcholových športovcov by pritom len málokto povedal, že by boli schopní sa sfetovať alebo zhúliť. A predsa môžeme uviesť pár odstrašujúcich príkladov.

Michael Phelps je fenomenálny plavec. Na konte má z olympiád už 28 medailí. Sebavedomý športovec a miláčik publika však nie je také neviniatko, ako by sa mohlo zdať. Aj on si už uletel a bol z toho pekný škandál. Phelpsovi učarovala „tráva“. Bolo to ešte v roku 2009, keď sa prevalil škandál so záberom, kde Phelps fajčí z vodného bonga marihuanu.

A aj keď sa plavec snažil snímku kúpiť, bulvár chcel z nej „vytrieskať“ viac a na športovca spustiť honbu. Phelps neskôr priznal, že zákernému „fotografovi“ mohol urobiť zo života peklo, no radšej to nechal na karmu. Kvôli tomu, čo urobil, si však plavec predsa len nasypal popol na hlavu. Vyhlásil, že jeho správanie bolo „poľutovaniahodné“ a že sa už nikdy nič také nestane. Po jeho nasledujúcich veľkých úspechoch a nezabudnuteľných výkonoch minulý rok v Riu mu to snáď fanúšikovia už dávno odpustili.

10 známych svetových športovcov, ktorí brali na vrchole slávy drogy
Zdroj: TASR

Výborná tenistka a víťazka piatich grandslamových turnajov Martina Hingisová si podmanila tenisový svet a svojimi výkonmi získala veľký rešpekt. V roku 2003 však ohlásila koniec kariéry, aby sa v roku 2006 opäť do sveta aktívneho tenisu vrátila. No nevydržalo jej to dlho. V roku 2007 opäť ohlásila koniec kariéry, no dôvody neboli zdravotné. Hingisová priznala, že jej našli v tele kokaín. „Môj test bol pozitívny, ale ja som nikdy nebrala drogy a cítim sa stopercentne nevinná,“ vyhlásila vtedy hriešnica s tým, že nevládze zvádzať boj s antidopingovými úradmi. Bez tenisu ale nevydržala dlho, v roku 2013 sa opäť vrátila, aby tento rok ohlásila svoj tretí koniec kariéry.

10 známych svetových športovcov, ktorí brali na vrchole slávy drogy
Zdroj: flickr.com/Steven Pisano

Aj napriek drogovým škandálom sa stal legendou. Tom Boonen bol považovaný aj za veľkého rivala nášho skvelého cyklistu Petra Sagana. Lenže Belgičan, ktorý tento rok ukončil kariéru, sa tiež spája s kokaínom Už v roku 2009 si na ňom médiá zgustli kvôli pozitívnemu výsledku testovania na kokaín. Cyklista neváhal a pripustil problémy s pitím či drogami. Vraj musel počas jedného opitého večera niečo vziať.

Odporúčané
Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? 19. apríla 2024, 14:30

Vyhlásil tiež, že potrebuje pomoc, pretože keď sa opije, stráca zábrany. Zároveň vtedy vyjadroval obavy nad tým, čo sa stane s jeho tímom. Bolo to pre neho dôležitejšie ako to, čo sa stane s ním samotným ako cyklistom. Pozitívne testovanie z roku 2009 však nebolo prvým podobným prípadom, čo sa Boonena týka. Pozitívne testy na rovnakú drogu mal aj v roku 2008.

10 známych svetových športovcov, ktorí brali na vrchole slávy drogy
Zdroj: commons.wikimedia.org/Angelo Giangregorio

Diego Maradona je už legendou, čo sa týka futbalu, ale aj drogových excesov. Jeho sláva a futbalové schopnosti sa nedajú poprieť, len škoda, že sa občas ocitli v tieni dopingových, ale aj drogových škandálov. Ešte keď hral za Neapol, v časoch jeho najväčšej slávy, sa jeho meno začalo spájať s kokaínom. Bolo to koncom 80. rokov minulého storočia. Nasledoval 15-mesačný dištanc a odchod z Neapola. Kokaín začal užívať ešte v roku 1983 v Barcelone a trvalo to až do roku 2004. Maradona neskôr priznal, že branie drog bola jeho životná chyba. Nad závislosťou vyhral pred niekoľkými rokmi.

10 známych svetových športovcov, ktorí brali na vrchole slávy drogy
Zdroj: commons.wikimedia.org/Dani Yako

Tenis sa spája s mnohými slávnymi osobnosťami, na ktoré si spomenieme aj dnes. Jedným z extravagantných postáv je aj Andre Agassi. Charakterizovali ho divoké vlasové kreácie aj bláznivé farebné oblečenie, neskôr typická holá hlava. Za sebou má niekoľko významných tenisových úspechov a v časoch najväčšej slávy bol aj obľúbeným terčom bulváru. Bolo to kvôli jeho milostnému životu, no v roku 1997 prišiel celkom iný šok. Tenistovi našli v krvi amfetamín. Najprv sa vyhováral na to, že sa napil z niečieho nápoja, s farbou vyšiel von vo svojej autobiografii. Priznal závislosť od drog aj podporných látok.

10 známych svetových športovcov, ktorí brali na vrchole slávy drogy
Zdroj: TASR

Zdalo sa, ako keby bývali drogy najmä „doménou“ tenistov. V bláznivých 90. rokoch sa im nevyhla ani americká tenistka Jennifer Capriatiová. A to aj napriek tomu, že v tenise dosahovala pozoruhodné výsledky, bola svetovou jednotkou, vyhrala 14 turnajov WTA v dvojhre a jeden vo štvorhre. Na konte má aj olympijské zlato, keď ako 16-ročná zdolala Steffi Gráfovú.

Odporúčané
Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 17. apríla 2024, 15:00

Podobne ako Hingisovú, aj ju označovali za zázračné dieťa. Lenže neskôr vyšlo najavo, že užívala marihuanu, a to nebolo zďaleka všetko. Kráska bola za držbu drog dokonca aj zatknutá, závislosti nielen od nich, ale aj alkoholu podľahla niekoľkokrát. Paralyzovali ju zranenia, vyhorenia, nevydarený súkromný život i vnútorná nespokojnosť. Priznala tiež, že viackrát uvažovala nad samovraždou. Aj napriek jagavým výkonom – a to aj po obdobiach, keď ju mnohí skoro odpísali, sa o nej hovorí ako o tej, kto nezvládol slávu v mladom veku. Veď už keď mala 13 rokov, bolo ju možné vidieť na titulných stránkach magazínov.

10 známych svetových športovcov, ktorí brali na vrchole slávy drogy
Zdroj: TASR

Aj v takom krikete sa môžu vyskytnúť kokaínoví hriešnici. Ním je elitný hráč Chris Lewis. Za pašovanie tekutého kokaínu ho dokonca poslali na 13 rokov za mreže. Z basy ho prepustili po odpykaní si polovice trestu. Kokaín v čase zadržania skrýval vo svojej kriketovej taške. Drogy boli ukryté v plechovkách od ovocných štiav. Lewis sa tváril, že vo svojej taške od Prady nesie samé zdravé nápoje. Pravda bola oveľa trpkejšia, ako aj to, že bol s ním komplic, športovec a basketbalový hráč Chad Kirnon. Lewis neskôr priznal, že zapletenie sa s drogami bolo nesprávnym rozhodnutím. Po prepustení chcel spolupracovať s kriketovou asociáciou, aby varoval hráčov pred nástrahami života po kariére v krikete.

10 známych svetových športovcov, ktorí brali na vrchole slávy drogy
Zdroj: www.youtube.com


Drogy dokázali preniknúť aj do sveta vrcholového hokeja. Vzdialené neboli profesionálnemu hokejistov Bobovi Probertovi. Slávny bitkár mal problém aj s mužmi zákona. V roku 1989 ho zastavila policajná hliadka a Bobovi, ktorý sa musel vyzliecť, vypadlo pár gramov heroínu. Bob však nemal ďaleko ani ku kokaínu. Aj napriek tomu ho ľudia milovali. Zomrel ako 45-ročný, skolil ho infarkt. 

Boháč a slávny golfista Tiger Woods padol na úplne dno. Aj vďaka nemu sa znovu rozpútala debata o tom, čo všetko sú niektorí športovci schopní do seba dostať a že cudzie im nie sú ani drogy. V lete Woodsa hliadka prichytila spiaceho za volantom, v tele mal naozaj originálny kokteil zložený napríklad zo Xanaxu, Vicodinu či THC. Športovec sa dostal mimo formy kvôli zdravotným problémom a bojoval aj s nespavosťou. Nebezpečný liekový a drogový kokteil mu však akurát tak spôsobil problémy nielen u mužov zákona.

10 známych svetových športovcov, ktorí brali na vrchole slávy drogy
Zdroj: TASR

Bol hviezdou NBA a vďaka manželstvu s Khloe Kardashianovou mal blízko aj k celebritnému svetu. Na aj pred ňou skrýval svoju závislosť od kokaínu. Lamar Odom je bývalý americký basketbalista. Po rôznych excesoch vyhlásil, že mu kokaín zničil kariéru. Okrem toho však aj vzťah s Kardashiankou, ktorú na dôvažok ešte aj podvádzal. Do svedomia si exbasketbalista vstúpil po tom, čo po predávkovaní skončil v bezvedomí v nevestinci. Športovec preto putoval na odvykačku do súkromného zariadenia.

10 známych svetových športovcov, ktorí brali na vrchole slávy drogy
Zdroj: commons.wikimedia.org/Bridget Samuels
Domov
Zdieľať
Diskusia