Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2017, 10:21
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Žiadny sex, len pokusy o znásilnenie. Asexuálka Erika porozprávala o jej živote bez sexuálnych chúťok

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Sexualita ľudí nemusí byť len heterosexuálna, homosexuálna či bisexuálna.

V posledných rokoch sa čoraz viac riešia témy ako sexuálna orientácia či pohlavie a mnohí ľudia zmenili svoj názor na to, že na tomto svete majú právo existovať len heterosexuáli a dve rôzne pohlavia. V niektorých prípadoch boli muži a ženy zatienené pojmom cis a slovo transgender je viac populárne než kedykoľvek predtým. Samozrejme, veľmi podobnou témou k pohlaviam je aj samotná sexualita ľudí a aj keď je dnes svet o homosexualite či bisexualite pomerne vokálny, niektoré orientácie stále ostávajú zahalené pod rúškom ticha.

Žiadny sex, len pokusy o znásilnenie. Asexuálka Erika porozprávala o jej živote bez sexuálnych chúťok
Zdroj: unsplash.com

Jednou z nich je asexualita, teda pojem určujúci situáciu, keď jedinec neprežíva sexuálne potreby, nezáležiac na pohlaví jedného či druhého. Skrátka absencia väčšiny sexuálnych pudov. Independent sa rozhodol vrhnúť na tému asexuality trošku svetla a do novinových stránok vytiahol príbeh Eriky Price, ktorá je dnes skúsenou psychologičkou. Dlhé roky sa identifikovala ako asexuálka, nedávno však prešla k nebinárnemu pohlaviu a vyžaduje, aby ju ľudia oslovali len zámenami ako napríklad oni, im, nich.

Podľa Eriky je najväčší problém v tom, že ľudia jednoducho nevnímajú asexualitu vážne. "Ľudia si mysleli, že si to rozmyslím." Osoby, s ktorými sa Erika stretávala, boli skeptické, neveriace a celkovo nevnímali problém seriózne. Stretávala sa predovšetkým so skeptizmom a nepochopením. Erika ďalej tvrdí, že mnoho ľudí si myslí, že asexuáli sa neangažujú v žiadnych romantických vzťahoch, no v skutočnosti sa asexualita viaže len na sex. Psychologička síce priznáva, že absencia sexuálnej príťažlivosti môže mať negatívny vplyv na vzťahy, no to neznamená, že žiadne vzťahy neexistujú.

Žiadny sex, len pokusy o znásilnenie. Asexuálka Erika porozprávala o jej živote bez sexuálnych chúťok
Zdroj: unsplash.com

Nechuť do sexu však prináša viac problémov, než by si jeden mohol myslieť. Keď muži zistili, že Erika je odlišná, často ju začali k sexu nútiť, tlačiť a nechýbali ani pokusy o znásilnenie. "Partneri to vždy brali osobne a tlačili ma do sexu, ktorý som nechcela. Vyhrážali sa rozchodom, ak sa okamžite nezmením." Podľa psychologičky je v poriadku, ak niekto nechce mať vzťah s asexuálnou osobou, problém totiž leží v nepochopení a nie v pocite menejcennosti.

Dnes disponuje asexualitou menej než 1 % ľudí, no to neznamená, že by sa mali ignorovať a práve Erika sa snaží šíriť idey týchto ľudí. Mnoho ľudí netuší, že asexuáli sú schopní ľúbiť alebo viesť vzťah a práve to je podľa psychologičky poriadne veľký problém. Všetci sú tak následne hádzaní do jedného vreca ako ľudia, ktorí nezvládajú väčšinu akýchkoľvek sociálnych interakcií.

Domov
Zdieľať
Diskusia