Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2017, 5:09
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Prečo Fincher odmietol réžiu Star Wars filmu, ako chce natočiť World War Z 2 a čo si myslí o Marvelovkách či zrušenom seriáli Utopia?

FILMY A SERIÁLY MINDHUNTER STAR WARS
Uložiť Uložené

To a ešte omnoho viac zo sveta áčkového režiséra, ktorého tvorbu tak veľmi milujeme.

David Fincher patrí medzi režisérov s vlastným rukopisom plným mysteriózna, pričom veľmi rád zasahuje do krimi sféry. Jeho najnovší seriál Mindhunters, ktorý vytvoril v spolupráci s Netflixom, dostáva vynikajúce ohlasy prakticky zo všetkých smerov. Fincher nám jednoducho dokazuje, že stále patrí medzi režisérsku špičku a zrejme budete súhlasiť s nami, ak povieme, že sa tešíme aj na jeho ďalšie počiny. Počas svojej kariéry dostal viacero rôznych ponúk, vďaka ktorým mohol zamieriť aj do iných žánrových vôd, a preto by nemusel byť všeobecne známy ako obľubovateľ drámy či mysterióznych krimi skladačiek. Vieme už, že sa nebojí natočiť aj čosi komerčné, pretože onedlho uvidíme pokračovanie zombie masakru s názvom World War Z 2. Vedeli ste ale, že Fincher bol jedným z kandidátov na réžiu Star Wars: Epizódy VII, čím by navštívil svet science fiction?

Prečo Fincher odmietol réžiu Star Wars filmu, ako chce natočiť World War Z 2 a čo si myslí o Marvelovkách či zrušenom seriáli Utopia?
Zdroj: Disney

David nebol veľmi ochotný zamieriť do ďalekej, preďalekej galaxie a mal na to svoje rozumné dôvody. Ale pekne od začiatku. George Lucas to mal s úvodným Star Wars filmom veľmi náročné, keďže sa podobné projekty v tej dobe veľmi netočili a snímka samotná bola veľkým rizikom. Lucas bol v tom čase veľmi ambiciózny a svoje nápady dokázal pretvoriť do filmu priam bravúrne, avšak v dnešnej dobe majú diváci iné očakávania. Podľa Fincherových slov ostrieľaný režisér nevedel sám, čo je horšie - či natáčať Epizódu IV, pri ktorej produkcií sa všetci riadne zapotili, ale na druhú stranu často robili vtípky, alebo pokračovať v úspechu originálu:

Odporúčané
Ktorý Star Wars film by si za žiadnu cenu nemal zmeškať? Toto je 11 najlepších snímok zo sveta Hviezdnych vojen (Rebríček) Ktorý Star Wars film by si za žiadnu cenu nemal zmeškať? Toto je 11 najlepších snímok zo sveta Hviezdnych vojen (Rebríček) 21. novembra 2022, 9:30

„Myslím si, že najjednoduchejšie to mal Irvin Kershner, režisér Epizódy V s podnázvom The Empire Strikes Back. Mal skvelý scenár a v podstate akýsi stredný príbeh medzi predošlým a nasledujúcim dielom. Nemusel sa preto zaoberať, ako začať či ako skončiť. A rovnako mal v rukáve aj to veľké odhalenie...“

„Musíte si jednoducho vyčistiť hlavu. Musíte si byť istí, že toto je to, čo naozaj chcete urobiť, pretože tomu budete venovať dva roky svojho života, 14 hodín denne a sedem dní v týždni.Vyzerá to, že existovala aspoň mierna šanca, že sa Fincher ujme Star Wars filmu, avšak treba brať do úvahy aj fakt, že by žiaden režisér nemal väčšiu moc než Disney a Lucasfilm. A Fincher by si so svojou vlastnou víziou skôr či neskôr trieskal hlavu o stenu. 

Prečo Fincher odmietol réžiu Star Wars filmu, ako chce natočiť World War Z 2 a čo si myslí o Marvelovkách či zrušenom seriáli Utopia?
Zdroj: 20th Century Fox

Jedným z dôvodov, prečo sa Fincher uchýlil k seriálovému svetu je fakt, že v moderných filmoch nemáme priestor dobre sa stotožniť s postavami. Ak by ste si vypočuli jeden z rozhovorov s Fincherom, zistili by ste, že ide presne o chlapíka, ktorý si každý jeden záber do detailu premyslí, a za každým rozhodnutím má skvelé odôvodnenie. Aký je jeho názor na dnešnú kinematografiu a na seriál Mindhunter? „Na postavy vo filmoch nie je čas. Ak sa pozriete na snímku All The President's Men (1976), zistíte, že je celá iba o postavách. V dnešnej dobe sú filmy len o globálnej deštrukcií a zachraňovaní sveta. Sú tikacími hodinami. A v Mindhunter by ste niečo podobné hľadali len ťažko. Mňa totiž nezaujíma, či celá scéna pozostáva z piatich strán a je o dvoch ľuďoch, ktorí sŕkajú kávu a pritom vedú dialóg. Ak to má dynamiku a divák sa z ich rozhovoru niečo naučí, je mi to jedno.” 

Prečo Fincher odmietol réžiu Star Wars filmu, ako chce natočiť World War Z 2 a čo si myslí o Marvelovkách či zrušenom seriáli Utopia?
Zdroj: Netlifx

Fincher sa rád vracia do sedemdesiatych rokov minulého storočia a porovnáva ich s dnešnou dobou, pričom si dáva záležať aj na tých najmenších detailoch. Avšak, v štúdiách sú isté hranice: „Veľa pracovníkov v štúdiách stále vedie dobrý boj. Medzi výkonnými producentmi mám svojich kamarátov, ale keď chcete robiť filmy pre dané štúdio, musíte ostať v určitých limitoch, a to je romantická komédia, biedna oscarová návnada, letná zábavka, superhrdinovka alebo sequel s primerane veľkým rozpočtom.Fincher má pravdu. Takto to žiaľ vo svete funguje, pretože podobné filmy zaznamenávajú najväčšie tržby a filmové spoločnosti sa ženú za ziskom. Počet kvalitných počinov v kinách upadáva.

Odporúčané
Obi-Wan Kenobi: Kto sú inkvizítori a čo o nich vieme? Obi-Wan Kenobi: Kto sú inkvizítori a čo o nich vieme? 1. júna 2022, 13:30

Je ťažké si predstaviť, že by sa projekty, ako Se7en či Fight Club natočili v modernej dobe. Fincher si toho je vedomý, a taktiež myslí aj na fakt, že bude obmedzený pri práci na pokračovaní World War Z, ktoré by dosť pravdepodobne mohlo do žánru priniesť čosi originálne. Veď si skúste zobrať jednotku a zmiešajte ju s Fincherovým rukopisom. Film, ktorý vznikne, nás celkom láka a sme zvedaví, ako sa s ním režisér popasuje. Štúdiá by ale mohli viac veriť režisérom, scenáristom a samotnému príbehu. „Kino nie je mŕtve. Iba sa odlišuje od toho, aké bolo pred pár rokmi.” K World War Z doplníme už len toľko, že zatiaľ nepoznáme dátum premiéry. Brad Pitt momentálne natáča Ad Astra od Jamesa Graya a dúfame, že sa to celé čoskoro začne hýbať smerom dopredu.

Prečo Fincher odmietol réžiu Star Wars filmu, ako chce natočiť World War Z 2 a čo si myslí o Marvelovkách či zrušenom seriáli Utopia?
Zdroj: Paramount

Vráťme sa ale k Fincherovej seriálovej tvorbe. V roku 2014 chystal popri úspechu Gone Girl ďalší seriálový projekt s názvom Utopia. Ten mal byť neskôr odvysielaný na HBO, avšak pravdou je, že sa ho už nedočkáme. Fincher, žiaľ, dostal stopku a herci boli uvoľnení zo svojich zmlúv. Na celej veci bola však najhoršia skutočnosť, že práva na seriál nevlastnil filmár, ale HBO, takže si tento projekt jednoducho nemohol vziať niekam inam. Nádej na remake ešte stále existuje, ale televízna spoločnosť by musela začať odznova s novým tímom ľudí. Viac však nájdete v našom staršom článku tu. Príbeh pôvodného seriálu sa točil okolo malej skupiny ľudí, ktorá sa dostane k rukopisu kultového grafického románu. Na partiu sa následne zameria vládna organizácia známa ako The Network, ktorej sa musia vyhnúť, aby vôbec prežili.

„Utopia v HBO bolo niečo, čo som veľmi chcel priniesť na svetlo sveta a myslel som si, že sme mali vynikajúce scenáre a dobré obsadenie. Boli sme pripravení na natáčanie, avšak rozpočet nám bol znížený o 9 miliónov a nastal problém. Ak si to zoberiete s odstupom, 9 miliónov popri tom všetkom nevyzerá ako veľká prekážka a nesúlad medzi tým, čo chce chceli nakrútiť, a tým, za čo chcela zaplatiť spoločnosť. Ale ak zo 100-miliónového rozpočtu odstrihnete 9 miliónov, 10% vo filmovom priemysle neznamená reálnych 10%. Vo filmárskych podmienkach budete mať rovnaký počet šoférov, účtovníkov, a rovnako budete mať totožné množstvo kostymérov či kaskadérov. Jediná faktor, ktorý sa vám zníži o 10%, je čas, ktorý strávite s hercami.”

Prečo Fincher odmietol réžiu Star Wars filmu, ako chce natočiť World War Z 2 a čo si myslí o Marvelovkách či zrušenom seriáli Utopia?
Zdroj: Sony

Originálny seriál stál v Británii oveľa menej, ale Fincher chcel prísť s niečím, čo by sa v letnom období dokázalo postaviť veľkolepým blockbusterom - a priviesť to na televízne obrazovky. Utopia mala byť okrem iného natočená chronologicky, čo by taktiež trochu natiahlo rozpočet. „... Chcel som vytvoriť seriál, ktorý by možno nekonkuroval blockbusterom v oblasti CGI, ale práve v zvratoch a dejových zákrutách. Náš materiál, teda scenár od Gillian Flynn, bol ako road movie. Postavy cestujú od jedného miesta na druhé, spália ho na popol a mieria opäť ďalej. Na ďalšom si ostrihajú vlasy a nafarbia ich, alebo si dajú urobiť tetovanie. A to miesto opäť spália. Natáčanie by sa nenieslo v štýle, že si postavíme bar a doňho obsadíme pár hercov, ktorí prečítajú zopár riadkov zo scenáru. A práve toto by bolo tak enormne náročné.”

Odporúčané
Disney odhalilo budúcnosť Star Wars. Chystá sa množstvo filmov a seriálov, no trilógiu od režiséra The Last Jedi asi neuvidíme Disney odhalilo budúcnosť Star Wars. Chystá sa množstvo filmov a seriálov, no trilógiu od režiséra The Last Jedi asi neuvidíme 19. mája 2022, 8:30

„Takže chronologický sled udalostí. Doslova sa nemôžete posunúť na ďalšiu scénu, pokiaľ kuchyňa neľahne popolom. Musíte sa presvedčiť, že to máte natočené správne a až potom sa sústrediť na ďalšie scény.” Je škoda, že sa Utopia musela zrušiť. Nemusíme však vešať hlavu, pretože Fincher natočil úžasnú kriminálnu pecku Mindhunters, ktorej sa budeme neskôr aj venovať v našej recenzii. Sme zvedaví na režisérovu ďalšiu tvorbu a dúfame, že bude podobne kvalitná, ako je zvykom. Na záver pripájame celé interview.

Domov
Zdieľať
Diskusia