Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2017, 13:05
Čas čítania 0:00
Radka T.

Hurikán Ophelia priniesol so sebou nevídaný úkaz. Ľudí prekvapilo penové tsunami

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Hurikán Ophelia spôsobil veľké škody, ale aj unikátne javy.

Hurikány tento rok trápia nielen zámorie, ale i Európu. Tá sa ešte teraz spamätáva z hurikánu Ophelia, ktorý vyčíňal hlavne v Írsku. Zanechal po sebe materiálne škody a, žiaľ, aj pár ľudských obetí. No okrem toho sa postaral aj o unikátne javy.

Hurikán Ophelia, ktorý dostal podobu silnej búrky, mnohí označujú za zvláštny. Je to spôsobené hlavne tým, že vznikol na mieste, kde hurikány skôr zanikajú. Okrem toho so sebou priniesol aj piesok zo Sahary, čo spôsobilo, že obloha bola pri východe či západe slnka červenšia ako zvyčajne. Európania mohli vďaka tomu pozorovať takzvané krvavé slnko.

No Ophelia sa postarala ešte o jeden nezabudnuteľný moment, ktorý sa len tak hocikedy nevidí. Napríklad mesto Cleveleys pokryla akási zvláštna pena. Tá komplikovala život hlavne vodičom, keďže pokryla autá i samotnú cestu. Povrch vozovky bol totiž klzký a ľudí trápila aj slabá viditeľnosť. Britský portál Express tento jav nazval penovým tsunami.

Zvláštna pena bola kombináciou silného vetra a vĺn z mora, no miestni z nej rozhodne neboli takí nadšení ako zo spomínanej červenej oblohy. Tento jav si však zaslúži prívlastok bizarný a zároveň dokumentoval skazu, akú hurikán spôsobil. Ľudia sa kvôli nemu ocitli bez elektriny a okrem toho sa jeho pozostatky podpísali aj na veľmi zvláštnom zápachu v lietadlách. Otrasný zápach vychádzajúci z tolaety natoľko obťažoval pasažierov, že niekoľko letov smerujúcich na britské letiská museli odkloniť a presmerovať na iné trasy.

Domov
Zdieľať
Diskusia