Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. mája 2017, 15:06
Čas čítania 0:00
Tomáš V.

Kult hákového kríža je dramatický film plný rasovej nenávisti, ktorý je aktuálny aj takmer 20 rokov po uvedení do kín

FILMY A SERIÁLY DRÁMA NACIZMUS
Uložiť Uložené

Temný príbeh o dvoch bratoch pokúšajúcich sa zobrať spravodlivosť do vlastných rúk.

Existujú filmy, ktoré sú nadčasové a pomocou vyrozprávaného príbehu dokážu divákom predať posolstvo aj veľmi dlho po uvedení do kín. American History X (Kult hákového kríža) je určite jedným z nich a po jeho pozretí nad ním budete ešte veľmi dlho premýšľ. Film bol od začiatku stávkou na neistotu, keďže sa jednalo o režisérsky debut Tonyho Kayena a scenáristickú premiéru Davida McKenna. V hlavných úlohách sa m predstavia dvaja bratiaDerek (Edward Norton) a Danny (Edward Furlong) Vinyardovci. Bratia Vinyardovci po násilnej smrti svojho otca cítia nespravodlivosť. Práve preto začnú problémy vo svojej chudobnejšej štvrti riešiť pridaním sa k miestnej neo-nacistickej organizácii. Starší brat Derek sa vďaka svojej inteligencii a charizme stáva v miestnej nacistickej komunite rešpektovaným členom a Danny k nemu vzhliada ako ku svojmu vzoru. Hneď v úvodnej scéne však príde pri ich dome na kalifornskom predmestí k incidentu. Ten zmení celej rodine život a pošle staršieho z bratov na niekoľko rokov do väzenia. 

Kult hákového kríža je dramatický film plný rasovej nenávisti, ktorý je aktuálny aj takmer 20 rokov po uvedení do kín
Zdroj: New Line

Celý príbeh sa nesie v dvoch prelínajúcich sa hlavných dejových líniách. Prvou rovinou je čiernobiely príbeh Dereka, v ktorom môžeme sledovať jeho minulosť, dôvody jeho konania a život v miestnej komunite. Druhú časť snímky tvorí obdobie od Derekovho návratu z väzenia. Obe dejové línie sa počas takmer dvoch hodín niekoľkokrát vystriedajú, avšak ich nadväznosť a myšlienková kontinuita je spracovaná veľmi prirodzene a pomáhajú divákovi lepšie pochopiť psychologický vývoj hlavnej postavy. 

Odporúčané
5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 8. mája 2023, 12:00

Po svojom návrate z väzenia sa pokúša Derek za celou svojou minulosťou urobiť hrubú čiaru a začať od začiatku z opačného konca. To však nie je také jednoduché, keďže sa stretáva s mnohými problémami so svojimi starými priateľmi, komunitou, rodinou a v neposlednom rade aj so svojím mladším bratom. Ten spočiatku nevie pochopiť, prečo by spolu ako bratia nemali po Derekovom návrate z väzenia pokračovať v boji s nenávidenými miestnymi obyvateľmi. Postupom času si obaja bratia začnú uvedomovať, že celú svoju mladosť oddali ideológii, ktorá im v živote nepriniesla nič pozitívne. V tomto momente aj Danny zistí, že jeho životná cesta nebola správna a so svojím bratom začnú opäť fungovať ako rodina. V závere sa však naskytá otázka, či už na takúto zmenu nie je neskoro. 

Kult hákového kríža je dramatický film plný rasovej nenávisti, ktorý je aktuálny aj takmer 20 rokov po uvedení do kín
Zdroj: New Line

Kvalitu snímky okrem samotného príbehu dotvárajú aj výborné hercké výkony oboch Edwardov. Z nich je najmä výkon Edwarda Nortona hlavne v čiernobielych pasážach priam až strašidelný. Za ten bol dokonca nominovaný v roku 1998 na Oscara. Kvôli svojej úlohe musel Northon prejsť tréningovým programom, vďaka ktorému pribral viac ako 10 kilogramov, keďže bol na postavu Dereka príliš chudý. To, že mal o film veľký záujem potvrdzuje aj skutočnosť, že jeho oficiálny honorár bol v tomto prípade iba približne pätinový oproti iným filmom. Pri nich sa jeho odmena pohybovala približne na úrovni 1 milión dolárov. Kvôli American History X tiež odmietol aj rolu vojaka Ryana vo filme Saving Private Ryan, v ktorej sme mohli vidieť Mata Damona. Zaujímavosťou je aj to, že film čiastočne vychádza z príbehu Franka Meeinka, bývalého člena skinheadskej organizácie, v súčastnosti bojovníka proti rasizmu. 

Počas celej doby môžeme sledovať psychologický vývoj postáv a obzvlášť posledná scéna filmu je veľmi silná. Zaujímavé je na celom príbehu aj to, že človek do posledného momentu filmu nevie, či bratov odsudzuje alebo s nimi súcití. American History X je teda veľmi ťažkou snímkou. Je potrebné sa na ňu psychicky pripraviť ale ak tak urobíte, dočkáte sa kvalitných hereckých výkonov, silného príbehu a nezabudnuteľného záverečného ponaučenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia