Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2017, 8:54
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Vedci úspešne otestovali látku, ktorá dokáže zvrátiť starnutie. Laboratórne myši opätovne získali srsť či funkcie orgánov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Množstvo otázok o jej efektoch na starnutie zostáva nezodpovedaných.

Ľudstvo sa už od nepamäti zaoberalo tým, ako by sa dalo oklamať starnutie a prinavrátiť človeku aj vo vysokom veku mladícku vitalitu. Úloha objaviť látku schopnú zvrátiť starnutie dosiaľ znela prakticky neuskutočniteľne, avšak najnovšie informácie holandskej Erasmus University Medical Center nasvedčujú tomu, že sme sa aj v tejto oblasti možno pohli míľovými krokmi dopredu. Výskumník Peter de Keizer sa už v minulosti pokúšal vymyslieť spôsob, akým by sa dalo ovplyvniť biologické starnutie vnútri nášho tela a napokon sa dostal až ku látke, ktorá sa po uvedení do tela laboratórnych myší správala presne tak, ako by vedci potrebovali. V praxi išlo o to, že látka v tele myší identifikovala neaktívne bunky, ktoré sa už ďalej nedelia a svojou prítomnosťou spôsobujú rôzne zápaly spájané so starnutím. Látka potom neaktívne bunky, hromadiace sa v ľudskom tele postupom rokov, efektívne odstráni a telu vďaka tomu navráti niektoré funkcie orgánov či výdrž a srsť.

Vedci úspešne otestovali látku, ktorá dokáže zvrátiť starnutie. Laboratórne myši opätovne získali srsť či funkcie orgánov
Zdroj: PETER DE KEIZER

Testovanie zatiaľ prebehlo len na laboratórnych myšiach, pričom výskumníci využili hneď tri rôzne skupiny hlodavcov. Prvá skupina bola biologicky stará, druhá geneticky naprogramovaná tak, aby starla oveľa rýchlejšie a posledná skupina prejavoval známky staroby kvôli pôsobeniu chemoterapie. Látku myšiam podávali trikrát týždenne po dobu viac než jeden rok a výsledky boli pozoruhodné. Vedcom sa v myšiach podarilo obnoviť napríklad funkciu pečene, zlepšila sa aj fyzická výdrž, keď hlodavce odrazu dokázali zabehnúť dvojnásobnú vzdialenosť ako v minulosti a najvýraznejším ukazovateľom bol určite opätovný nárast srsti, ktorý sa jednoducho nedal prehliadnuť. Odborníci o výsledkoch testovania tejto látky hovoria s opatrnosťou, ale pripúšťajú, že sa jej účinky nedajú spochybniť a ich efektivita a účinnosť by mala byť v blízkej dobe otestovaná aj na ľuďoch, takže starnutie, alebo aspoň zopár jeho súčastí, by sa o zopár rokov mohlo stať oveľa menším problémom.

Domov
Zdieľať
Diskusia