Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2017, 10:44
Čas čítania 0:00
johnnybravo

V Spojenom kráľovstve otvorili väznicu, v ktorej väzni dostanú laptopy aj mobilné telefóny. Ako takéto zariadenie vyzerá?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Neporovnateľná úroveň komfortu.

Pri pomyslení na väznicu sa človeku v mysli zväčša vynoria obrázky zločincov, ktorí by mali zhniť za mrežami, pretože nemajú žiadnu šancu na nápravu a následný návrat do spoločnosti. Najnovšia väznica v Spojenom kráľovstve by však týmto ľuďom rada dokázala pravý opak, pretože jej snahou bude spraviť z väzňov za jej múrmi lepších ľudí a poslať ich späť do sveta v takej kondícii, aby si vyslúžili úctu a uznanie od svojich blízkych. Väznica s názvom HMP Berwyn sa nachádza pri meste Wrexham vo Walese a keď ju o pár týždňov otvoria kompletnú, bude môcť hostiť približne 2100 väzňov naraz, čo z nej zároveň spraví najväčšiu väznicu v celom Spojenom kráľovstve.

V Spojenom kráľovstve otvorili väznicu, v ktorej väzni dostanú laptopy aj mobilné telefóny. Ako takéto zariadenie vyzerá?
Zdroj: youtube screenshot

Už na prvý pohľad ti musí byť jasné, že v tejto väznici nebude hlavným cieľom jej zamestnancov to, aby mohli mužov za jej múrmi ponižovať a degradovať. Začiatkom dobrého vzájomného vzťahu je fakt, že v HMP Berwyn technicky neexistujú žiadne cely, ale väzni bývajú v izbách pre dvoch, pričom ich vybavenie by im mohli závidieť aj milióny ľudí, ktorí vo väzení nesedia. Na stoloch sa nachádzajú laptopy alebo stolové počítače, vedľa nich nemôže chýbať telefón a zrejme najkrajšou vymoženosťou je prítomnosť vlastnej sprchy a toalety priamo na izbe, čím sa nielenže eliminuje množstvo konfliktov v hromadných umyvárňach, ale podľa šéfa väznice sa ešte aj zefektívni ranný nástup. Ak sa čuduješ, prečo by mali mať väzni k dispozícii počítače, potom ťa môžeme upokojiť, keďže laptopy nemajú žiadne pripojenie na internet a slúžiť budú najmä pri organizovaní návštev spomedzi známych či rodiny, na výber jedla na nasledujúci týždeń, alebo napríklad na štúdium a vzdelávanie.

Cieľom väznice teda nie je stovky prichádzajúcich mužov demotivovať ešte viac, ale práve naopak. Hlavným slovom spojeným s väznicou HMP Berwyn je nepochybne rehabilitácia, pretože väzni by z nej mali vychádzať s novou chuťou do života a vedomím, že porušovať zákony nie je správne. Zariadenie, ktoré stálo takmer 250 miliónov eur, je rozdelené na tri bloky, jednotlivé bloky potom obsahujú ďalších 24 komunít a v každej komunite bude spoločne nažívať 88 mužov, vďaka čomu sa má zjednodušiť organizácia oddelení a vytvoriť bližší vzťah medzi väzňami. Dalo by sa povedať, že ak by muži nemuseli ráno vstávať na povel, nemali taký prísny denný program a večer by ich nezamykali do izieb, išlo by o celkom slušný pracovný pobyt, ktorý pre človeka vytvorí aj potenciálne ďalšie príležitosti do budúcnosti. Väznica totiž spolupracuje s niekoľkými organizáciami v oblasti vzdelávania a tie dopredu monitorujú pracovný trh v priľahlých oblastiach, pričom následne prispôsobujú výučbu nových poznatkov a informácií tomu, čo práve zamestnávatelia hľadajú. Veľmi dôležitým rozdielom vo väznici HMP Berwyn je aj spôsob, akým zamestnanci s väzňami pracujú. Už len obyčajná zámena slova väzeň za slovo muž znamená pre mnohých chlapíkov sediacich za jej múrmi znak úcty a najmä toho, že ako oni, tak aj strážnici sú len obyčajnými ľudskými bytosťami a neexistuje preto dôvod, prečo by ich mali vo väznici degradovať.

V Spojenom kráľovstve otvorili väznicu, v ktorej väzni dostanú laptopy aj mobilné telefóny. Ako takéto zariadenie vyzerá?
Zdroj: youtube screenshot

Na prevenciu toho, aby sa v zariadení rozmohla drogová závislosť, sa po väznici bude pohybovať vlastný pes schopný vyčuchať najbežnejšie drogy, ale aj horšie nájditeľné podporné látky. Zamestnanci väznice sa potom do svojich miestností budú dostávať vďaka pokročilým biometrickým technológiám, ktoré by mali byť oveľa bezpečnejšie než nosenie obyčajných kľúčov pripevnených na opasku, a ak budú muži po skončení práce túžiť po nejakej zmysluplnej voľnočasovej aktivite, je pre nich pripravených hneď niekoľko možností. Samozrejmosťou je možnosť návštevy knižnice, ale pre mužov túžiacich po pohybovej aktivite sa v areáli väznice nachádza zopár futbalových ihrísk rôznych veľkostí. Väzenie je zatiaľ obsadené prvou tisíckou mužov, ktorí boli v priemere odsúdení aspoň na 4 roky, a tak zamestnanci aj dobrovoľníci z oblasti vzdelávania veria, že za niekoľko rokov strávených v zariadení HMP Berwyn sa im podarí väčšinu mužov vyformovať v pozitívnom svetle a pripraviť ich na to, aby po opustení väznice opätovne neskĺzli na dráhu zločinu.  

Domov
Zdieľať
Diskusia