Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2017, 19:16
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Prvá transplantácia hlavy by sa mala uskutočniť už tento rok. Taliansky neurochirurg sa pokúsi zapísať do histórie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pacient a 150-členný tím sú pripravení.

Medicína zažíva svoje významné míľniky čoraz častejšie. Za tým musíme vidieť okrem množstva dostupných údajov a vedeckých poznatkov aj technický pokrok, ktorý zasahuje do všetkých oblastí nášho života, ľudské zdravie nevynímajúc. Keď Ján Jessenius v roku 1600 uskutočnil prvú verejnú anatomickú pitvu ľudského tela, tiež to bolo nóvum, od ktorého sa medicína nejakým spôsobom odrazila. Keď o vyše tri storočia neskôr Alexander Fleming objavil vďaka náhode penicilín, zaznamenali sme prelom v liečbe antibiotikami. Rovnako s úctou a rešpektom musíme vzhliadať, napríklad, k českému plastickému chirurgovi, dlhodobo pôsobiacemu v Spojených štátoch - Bohdanovi Pomahačovi, ktorý niekoľkokrát úspešne transplantoval človeku tvár. Sme v roku 2017 a schyľuje sa k ďalšiemu významnému momentu - prvej transplantácii hlavy

Na túto extrémne náročnú operáciu sa dlhodobo pripravuje taliansky neurochirurg Sergio Canavero. Ten plánuje, zjednodušene povedané, odrezať hlavu z tela pacienta a pripojiť ju k darcovskému telu. Našiel už aj dobrovoľníka, ktorý sa podujal byť prvým človekom, u ktorého sa výkon tohto typu pokúsia uskutočniť. Ide o mladého 31-ročného Rusa Valerija Spiridonova, ktorý je pripútaný na invalidný vozík a trpí nevyliečiteľným progresívnym neuromuskulárnym ochorením. Operácia by sa mala uskutočniť v decembri, no už teraz si našla mnoho priaznivcov, ale aj skeptikov z radov lekárov či zástupcov skupín, ktorí výkon považujú za prísne porušenie pravidiel etiky a vidia v ňom veľkú mieru kontroverzie. 

Operácia by mala trvať 36 hodín. Najskôr dôjde k napojeniu darcovského tela a hlavy pacienta k obehu, aby sa zabezpečil nepretržitý prísun krvi. Následne sa hlava aj telo ochladia na telesnú teplotu približne 17 stupňov Celzia. Po tomto kroku nastane absolútne najrizikovejšia časť celej operácie - odpojenie hlavy od nefunkčného tela pacienta (najzložitejšie bude vzhľadom k dôležitosti preseknutie miechy) a jej pripojenie na darcovské telo. To všetko sa musí stihnúť do hodiny. Po úspešnom spojení sa začne s prepájaním svalov a ciev, ktoré tvoria podstatnú časť vonkajšej aj vnútornej časti hlavy a ktorých štruktúra aj anatomické postavenie je značne zložité. 

Pacient ostane približne 6 týždňov v kóme - lekári dúfajú, že počas tejto doby si mozog vybuduje nové signálne cesty k darcovskej mieche. Iste ste sa dovtípili, že potencionálnych rizík je enormne veľa. Keďže chrbticová miecha zohráva významnú úlohu v centrálnom nervovom systéme, pri akýchkoľvek komplikáciách môže nastať situácia, že Valerij nebude môcť správne hýbať končatinami, zlyhajú mu životne dôležité vnútorné orgány a v tom najhoršom prípade môže zomrieť. Taliansky neurochirurg je však o správnosti svojich plánov presvedčený a hovorí o nich otvorene už dlhší čas.

Anketa:
Podarí sa úspešne transplantovať človeku hlavu?
Áno
Nie
Áno
46 %
2126 Hlasov
Nie
54 %
2534 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia