Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2016, 10:39
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Vo vraku lode našiel 3 tony zlata, oklamal investorov a po predaji pokladu ušiel. Teraz bude sedieť vo väzení, až kým neprizná, kam ho skryl

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Hľadač pokladov, ktorý už rok sedí vo väzení a odmieta hovoriť.

Keď sa koncom 80. rokov minulého storočia rozhodol hľadač pokladov Tommy Thompson nájsť potopenú loď S.S. Central America, jeho entuziazmus zaujal množstvo investorov. Thompson vedel, že na lodi potopenej ešte počas hurikánu v roku 1857 by sa mal nachádzať hotový zlatý poklad, a tak sa mu podarilo zaistiť si 12,7-milióna dolárov a pustiť sa do konštrukcie zariadenia schopného potopiť sa do veľkej hĺbky a dostať poklad na hladinu. Thompsonovi sa to po mesiacoch práce skutočne podarilo a aj keď z potopenej lode nevytiahol úplne všetko, ba dokonca tam malo zostať cez 95 percent strateného zlata, vytiahnuté mince a ďalšie šperky mali mať hodnotu 100 až 150 miliónov dolárov. Po tom, čo si Thompson uvedomil hodnotu svojho nálezu, dostal nápad. Rozhodol sa časť zlata rozpredať údajne za 50 miliónov dolárov a namiesto toho, aby vyplatil svojich investorov očakávajúcich slušný zisk sa jednoducho vyparil.


Začiatkom nového milénia naňho niekoľko investorov podalo trestné oznámenie, ale Thompson nemal záujem o spoluprácu so súdmi a keď sa v roku 2012 nedostavil na pojednávanie, bol naňho vydaný zatykač. Jemu to veľmi nevadilo, pretože so svojou družkou v tajnosti žili vo floridskej vile a neskôr v rôznych hoteloch, kde ich napokon minulý rok chytili. Thompson mal pri sebe mať 400-tisíc dolárov v hotovosti a napokon sa so sudcom dohodol, že prezradí, kam peniaze z predaného pokladu skryl a čo s nimi vlastne urobil. Najskôr priznal, že ich umiestnil do Belize, ale karta sa rýchlo obrátila. Nanešťastie pre natešených investorov, ktorí už po rokoch konečne videli šťastný koniec ich trápeniu, Thompson odrazu pred súdom akoby zabudol na to, čo predtým hovoril a tváril sa, že trpí neurologickou poruchou, takže si nevie spomenúť na žiadne peniaze ani úkryt, aj keď súd očakával, že prezradí miesto, kde sa ešte nachádza aspoň 500 zlatých mincí v hodnote 4 milióny dolárov. Znalecké posudky však preukázali, že svoju poruchu pravdepodobne predstiera, a tak ho sudca nechal vo väzení až do doby, kým neprizná, kam zlato a peniaze ukryl. Za každý deň strávený vo väzení ho dokonca pokutujú vo výške 1000 dolárov, ale to je Thompsonovi zrejme jedno.


Domov
Zdieľať
Diskusia