Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. novembra 2016, 13:06
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Mel Gibson posiela do kín za potlesku kritikov jedného z najväčších hrdinov druhej svetovej vojny, ktorý nikdy nevystrelil

FILMY A SERIÁLY HACKSAW RIDGE
Uložiť Uložené

Hacksaw Ridge dorazí do kín už vo štvrtok. Pripravte sa na premiéru a čakajte veľkolepý surový vojnový zážitok.

Už 10. novembra k nám do kín dorazí dlho očakávaný film Hacksaw Ridge, inšpirovaný skutočným príbehom muža, ktorý sa počas vojny stal hrdinom bez jediného výstrelu. Po dlhej dobe si na režisérsku stoličku sadol Mel Gibson a podľa všetkého o nič zo svojho umu neprišiel.

Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu je neobyčajný príbeh o obetavosti, ktorý sa stal legendou. Pod scenárom sú podpísaní držiteľ Pulitzerovej ceny Robert Schenkkan (The Pacific, Spartacus) a Andrew Knight (Cesta nádeje). Oscarom ocenený režisér Mel Gibson (Statočné srdce, Umučenie Krista) opäť dokazuje svoj obrovský cit pre silné príbehy.

Krátko potom, ako Japonsko 7. decembra 1941 zaútočilo na Pearl Harbor, prihlásil sa mladý dvadsaťtriročný Američan Desmond Doss (Andrew Garfield) tak ako jeho rovesníci do služby vlasti. Zo svojho vlastného presvedčenia odmietal nosiť akúkoľvek zbraň a zabíjať. Stal sa zdravotníkom 307. pešieho pluku 77. pešej divízie. Skutočnosť, že Doss odmietal nosiť zbraň sa stretávala s nevraživosťou a útokmi ostatných vojakov. Napriek tomu ako jediný americký vojak v 2. svetovej vojne bojoval neozbrojený. V marci roku 1945 vypukol krvavý boj o Okinawu. Dossova rota mala za úlohu dobyť 120 metrov vysoký útes. Pri postupovaní na útes sa vojaci dostali do ťažkej delostreleckej, mínometnej a guľometnej paľby. Vojak Doss sa odmietol ukryť a zostal uprostred boja. Znášal jedného zraneného po druhom z útesu do bezpečia. Počas stáleho ostreľovania zachránil životy 75 vojakom.

Mel Gibson posiela do kín za potlesku kritikov jedného z najväčších hrdinov druhej svetovej vojny, ktorý nikdy nevystrelil
Zdroj: Lionsgate

Scenáristi Robert Schenkkan a Andrew Knight sa presne držali vojenských záznamov, ktoré boli k dispozícii, aby reálne vykreslili Desmonda Dossa ako mimoriadne neobvyklého hrdinu, ktorého viera zohrávala kľúčovú úlohu. Pri písaní scenára sa zamerali na to, ako neotrasiteľné bolo jeho vnútorné presvedčenie. Režisér Mel Gibson chcel natočiť film čo najautentickejšie, pretože bitka o Okinawu spôsobila najväčšie straty na životoch v južnom Pacifiku počas 2. svetovej vojny. Herci pred a počas natáčania absolvovali náročný fyzický tréning vedený Jonom Ilesom, ktorý je stále aktívny člen špeciálnych jednotiek v Austrálii. Z toho všetkého plynie, že snímka má obrovský potenciál. Okrem toho, že Gibsonov najnovší film na festivale v Benátkach ľudia obdarovali 10-minútovým standing ovation, môžu divákov do kín nalákať aj herci. Okrem Garfielda hrajú aj Sam Worthington, Luke Bracey, Teresa Palmer, Hugo Weaving, Rachel Griffiths či Vince Vaughn. Premiéry sa dočkáme 10. novembra 2016. Presvedčil vás článok, prípadne trailer o návšteve kina?

Mel Gibson posiela do kín za potlesku kritikov jedného z najväčších hrdinov druhej svetovej vojny, ktorý nikdy nevystrelil
Zdroj: Lionsgate
Domov
Zdieľať
Diskusia