Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2016, 15:18
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Disney ovláda rok 2016 a po pol roku hlási celosvetové tržby vo výške viac ako 5 miliárd!

FILMY A SERIÁLY PIXAR ANIMÁKY
Uložiť Uložené

A kráľom tohtoročných filmových tržieb sa stáva...

Pamätáte si ešte na náš článok takmer presne spred roka, kedy sme vám priniesli informáciu, že štúdio Universal má po pol roku najvyššie tržby v histórii? Pokiaľ nie, prečítať si ho môžete na tomto odkaze. Universal bol minulý rok mašinou na peniaze, k čomu im dopomohli hlavne obrovské kinohity ako Jurský svet, emotívne Furious 7 či Mimoni, ktorí spôsobili doslova marketingové šialenstvo. My sa ale prenesieme do súčasnosti, pretože v šľapajách vyššie spomínaného filmového štúdia v tomto roku kráča Disney, ktorých na pomyselný trón najziskovejších štúdií dosadili dvojmiliardové Star Wars: The Force Awakens (ktoré síce premiérovalo na sklonku minulého roka, no väčšina tržieb už patrí do tohto), miliardový Captain America: Civil War, Zootopia (Zootropolis) či Hľadá sa Dory, ktorá len pred pár dňami prekonala hranicu 900 miliónov a stala sa 3. najziskovejším animovaným filmom Pixaru (na druhom mieste nájdete Hľadá sa Nemo s 936 miliónmi, ktoré takmer s určitosťou ešte jeho pokračovanie prekoná a na piedestáli stojí Toy Story 3 s pár miliónmi nad miliardou).

Disney ovláda rok 2016 a po pol roku hlási celosvetové tržby vo výške viac ako 5 miliárd!
Zdroj: Disney

Americký trh je stále dominantný pre svetovú kinematografiu (aj keď nezabúdajme na postupný nástup Číny), takže nikoho neprekvapí, že na „domácej pôde“ zarobilo Disney už viac ako 2 miliardy a ďalšie 3 prišli zo zvyšku sveta. Aby toho pre Hľadá sa Dory nebolo málo, na americkom trhu ide tento rok zatiaľ o číslo jedna, keďže Civil War (407 miliónov) prekonalo už dávnejšie a momentálne má na svojom konte už viac než 476 miliónov. Dôležité je aj porovnanie Universalu a Disney, keďže prvé spomínané štúdio prekonalo približne rovnakú hranicu 5 miliárd až s trinástimi filmami (priemerný zisk bol presne 148 miliónov), tomu druhému na to stačilo iba 11 snímok s priemerným ziskom 187 miliónov. Disney sa tak jasne stane najziskovejším štúdiom roku 2016, pretože nás čakajú očakávané snímky ako Doctor Strange od Marvelu, animák Moana či vyvrcholenie filmového decembra v podobe Star Wars: Rogue One.

Odporúčané
10 najlepších animákov od štúdia Pixar 10 najlepších animákov od štúdia Pixar 23. marca 2022, 9:30

Je pravdepodobné, že rok 2017 bude poriadnym bojom o diváka, pretože Disney predstaví druhých Guardians of the Galaxy, nových Pirátov Karibiku, Autá 3, Thor: Ragnarok či Star Wars: Epizodu VIII, zatiaľ čo Universal bude útočiť s Fast 8, novou Múmiou a hlavne Ja, zloduch 3. Aby toho nebolo málo, Warner sa bude snažil prebojovať na vrchol filmových tržieb s projektami ako LEGO Batman, novým King Kongom, hororom It, vojnovou drámou Christophera Nolana Dunkirk, no aj komiksovou Wonder Woman a tímovkou Justice League. Pre pripomenutie, filmovým tržbám sa venujeme v pravidelných týždňových intervaloch v našom Box Office, takže pokiaľ ho budete sledovať, určite vám nič zo sveta miliónových čísiel, ktoré sa v kinematografii točia, neujde. My ešte pridávame aj tabuľku zo stránky boxofficemojo.com, v ktorej nájdete prehľadný súhrn amerických ziskov všetkých tohtoročných snímok od Disney. Filmy s kurzívou mali premiéru síce ešte minulý rok, no tržby ktoré môžete vidieť v tabuľke sa počítali od 1. januára 2016. 

Disney ovláda rok 2016 a po pol roku hlási celosvetové tržby vo výške viac ako 5 miliárd!
Zdroj: Boxofficemojo
Domov
Zdieľať
Diskusia